Szneki z glancem (drożdżówki)

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem, jajami, dodać mąkę, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki, zawijać je w kształt "ślimaka". Pozostawić drożdżówki w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po czym posmarować je z wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temp. ok. 230 stopni na złoty kolor. Przygotowanym lukrem z cukru pudru, ciepłej wody i kilku kropel cytryny smarujemy przestudzone drożdżówki.

  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli