Smażony ozorek cielęcy lub wołowy

Ozorek cielęcy lub ozór wołowy bardzo dokładnie umyć. Zagotować 1/5 litra wody i do wrzątku włożyć ozór oraz oczyszczoną włoszczyznę. Gotować 60-90 min. Z ugotowanego ciepłego ozora ściągnąć skórkę, pokroić skośne plastry grubości ok. 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, panierować, maczając kolejno w mące, rozbitym jaju i bułce tartej. Plastry usmażyć na tłuszczu na rumiany kolor. Ozorki podawać z ziemniakami z wody i z sosem chrzanowym.

  • ozorek cielęcy lub ozór wołowy
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. tartej bułki
  • 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
  • sól, pieprz