Na Świętego Marcina - dobra jest gęsina!
Akcja "Gęsina na imieninach" ma na celu przypomnienie, że gęś to nie tylko smaczne, ale i zdrowe wartościowe mięso, wpisane w polską tradycję kulinarną. Organizatorzy chcą, by podobnie jak Amerykanie mają swojego indyka na Święto Dziękczynienia, Polacy sięgnęli po gęś w dniu 11 listopada. To doskonała okazja, by odkryć na nowo jej walory smakowe i włączyć ją do świątecznego menu.
Poznańskie atrakcje
Wydarzenie nie ma charakteru komercyjnego, a jego organizacje finansuje Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. Za przygotowanie atrakcji odpowiadają m.in. Ogólnopolski Cech Rzemieślników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
Tegoroczna edycja odbędzie się w centrum Poznania, w kilku lokalizacjach:
Plac Wolności, godz. 10:00-13:00
- Gęsia Patelnia - degustacje aromatycznych potraw z gęsiny przygotowanych przez mistrzów kuchni.
Ulica Święty Marcin (od ul. Gwarnej do ul. Ratajczaka), godz. 12:00-18:00
- Gęsia Scena Kulinarna - pokazy kulinarne i degustacja
- Gęsi Kocioł - ciepłe potrawy dla każdego
- Gęsia Zagroda - animacje i zabawy dla dzieci
- Gęsia Wszechnica - porady dietetyka i ciekawostki o właściwościach mięsa gęsiego
"Gęsina na imieninach" na stałe wpisała się w kalendarz listopadowych wydarzeń w Poznaniu. Co roku odwiedza ją kilkanaście tysięcy osób, poznaniacy próbują potraw, biorą udział w pokazach i cieszą się wspólnym świętowaniem przy dźwiękach muzyki i zapachu pieczonej gęsi.
Gęsi pieczone, wędzone, pasztety i smalece
Gęsina ma bardzo szlachetne mięso, a gęsi nie da się hodować przemysłowo. Jest jednym ze zdrowszych mięs a na naszych stołach pojawiła się już w XVII wieku. Hodowla gęsi trwa minimum 16 tygodni - od wiosny do jesieni, a szczęśliwe gęsi wypasają się na świeżym powietrzu, dziobiąc trawę czy owies. Na świętego Marcina najlepsza gęsina - to stare przysłowie przypomina, co serwowano na polskich stołach w okolicy listopada i grudnia, kiedy to cykl hodowlany gęsi kończy się. Zaglądając do staropolskich przepisów znajdziemy receptury na gęsi pieczone, wędzone, gęsi pasztet czy smalec.
Delikatne, zdrowe mięso
Mięso gęsie o ciemnym kolorze ma delikatny smak i piękny zapach i choć jest dość tłuste, ma korzystny układ tłuszczów. A do tego zawiera dużo cennego białka i liczne witaminy oraz związki mineralne.
Czasem trudno jest kupić świeże gęsi, ale warto skorzystać z oferty na mięso mrożone, które jest równie wartościowe. Przygotowując gęś samodzielnie możemy być pewni, że w naszym domu rozgości się smakowity zapach.
AL, źródło Wielkopolska Izba Rzemieślnicza
Zobacz także
Zobacz również
Przekąski z gąski 2025
Festiwale smaków i kultur w Poznaniu
Masz babo plyndz! Świętujemy Dzień Placka Ziemniaczanego