Przepis na weekend - placuszki bananowe z malinami

Jesień i zima to czas, kiedy warto sięgnąć po ciepłe śniadanie, które zapewni nie tylko energię na cały poranek, ale i komfort w chłodniejsze dni. Ciepłe posiłki mają właściwości rozgrzewające, poprawiają nastrój i pomagają w lepszym trawieniu, co szczególnie istotne, gdy na zewnątrz zaczyna robić się zimniej. Placuszki bananowe, puszyste i pełne smaku, stanowią perfekcyjny wybór.
Banan, miód i malina
Banany to jedne z najbardziej dostępnych i zdrowych owoców, które idealnie komponują się z jesiennymi śniadaniami. Są źródłem potasu, który wspomaga pracę serca, a także witamin B6 i C, niezbędnych do utrzymania odporności, co w sezonie przeziębień ma szczególne znaczenie. Dzięki naturalnym cukrom, banany dostarczają organizmowi szybkiej energii, która nie obciąża, a dodaje witalności.
Maliny z kolei to owoce, które kojarzą się z latem. To doskonały moment, by w pełni wykorzystać ich walory. Są bogate w witaminę C, wzmacniają odporność, są doskonałym źródłem błonnika oraz wspomagają wchłaniania żelaza. Maliny wykazują działanie przeciwzapalne.
Nie zapominajmy o dodatku, który idealnie dopełnia to dania, czyli o miodzie. Z początkiem jesieni szczególnie warto sięgać po ten naturalny produkt, który nie tylko osładza nasze produkty, ale także ma liczne właściwości zdrowotne. Miód działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co czyni go doskonałym wsparciem w walce z chłodniejszymi dniami i przeziębieniami. Jest również bogaty w witaminy, minerały i enzymy, które wspomagają naszą odporność i trawienie. Dodatkowo miód doskonale komponuje się z owocami i bananami, nadając potrawie słodki, ale naturalny smak.
Łącząc te wszystkie składniki proponujemy placuszki bananowe z malinami, polane miodowym sosem.
Składniki (4 porcje)
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- mały jogurt naturalny
- niecały kubek mąki (może być pszenna lub jasna orkiszowa)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
- cynamon
- masło klarowane
- dwie garści malin
- 2 łyżki miodu
- soku z cytryny
Połowę bananów rozgniatamy widelcem, a połowę kroimy w plasterki. Do rozgniecionych bananów dodajemy lekko roztrzepane jajka i jogurt. Całość mieszamy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym i smażymy placuszki, nakładając po czubatej łyżce masy. Na wierzchu każdego placuszka układamy po kilka plasterków bananów. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy placki na drugą i smażymy aż nabiorą złocistego koloru.
Miód mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
Usmażone placuszki posypujemy malinami i polewamy sosem miodowym.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL
Zobacz również

Przepis na weekend - pieczone bakłażany

Przepis na weekend - Czekoladowo-bananowy koktajl

Przepis na weekend - Ogórki kiszone
