Ogórki kiszone to prawdziwa bomba probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego wspierają pracę jelit i wzmacniają odporność. Są też źródłem witaminy C, potasu i błonnika. Regularne spożywanie ogórków poprawia trawienie, wspiera florę bakteryjną, a także co ciekawe pomaga w walce ze zmęczeniem i spadkiem energii. Doskonale sprawdza się w dietach odchudzających dzięki niskiej kaloryczności.
W Poznaniu ogórki kiszone od lat goszczą na stołach zarówno w wersji solo, jako zakąska, jak i w roli głównego składnika zup - słynnej zupy ogórkowej. Często dodaje się je do kanapek, sałatek, dań z grilla czy tradycyjnych poznańskich przekąsek. Sok z ogórków kwaszonych uchodzi natomiast za niezawodny sposób na szybką regenerację i nawodnienie organizmu.
Przepis na domowe ogórki kwaszone
Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane ogórki. Wystarczą:
- Drobne ogórki gruntowe
- Czosnek, koper, liść laurowy, korzeń chrzanu
- Woda i sól (1 łyżka soli na 1 litr wody)
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie szorujemy i ciasno układamy w wyparzonych słoikach.
- Dodajemy po kilka ząbków czosnku, baldachim kopru, kawałek korzenia chrzanu i liść laurowy.
- Zalewamy całość wodą z solą, tak aby przykryła ogórki.
Już po 3 dniach możemy cieszyć się chrupiącymi, lekko ukiszonymi ogórkami. Im dłużej postoją, tym bardziej nabiorą charakterystycznego, kwaśnego smaku.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL