Komunikaty

pagina

Kuchnia wielkopolska

Pominąłeś menu

menu

Przepis na weekend - Ogórki kiszone

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ogórków kiszonych. Historia tego przysmaku sięga wielu stuleci. Pierwsze wzmianki o kiszeniu ogórków w Polsce pojawiają się już w XVI wieku. W Poznaniu, mieście targowym i handlowym, ogórki szybko stały się popularnym warzywem przechowywanym na zimę. Układane w beczkach w piwnicach towarzyszyły mieszkańcom przez chłodne miesiące, dodając smaku codziennym potrawom i dostarczając cennych witamin.

Słoiki wypełnione kiszonymi ogórkami, z koperkiem, czosnkiem i kawałkiem chrzanu. - grafika artykułu
Już po 3 dniach możemy cieszyć się chrupiącymi, lekko ukiszonymi ogórkami, fot. AL

Ogórki kiszone to prawdziwa bomba probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego wspierają pracę jelit i wzmacniają odporność. Są też źródłem witaminy C, potasu i błonnika. Regularne spożywanie ogórków poprawia trawienie, wspiera florę bakteryjną, a także co ciekawe pomaga w walce ze zmęczeniem i spadkiem energii. Doskonale sprawdza się w dietach odchudzających dzięki niskiej kaloryczności.

W Poznaniu ogórki kiszone od lat goszczą na stołach zarówno w wersji solo, jako zakąska, jak i w roli głównego składnika zup - słynnej zupy ogórkowej. Często dodaje się je do kanapek, sałatek, dań z grilla czy tradycyjnych poznańskich przekąsek. Sok z ogórków kwaszonych uchodzi natomiast za niezawodny sposób na szybką regenerację i nawodnienie organizmu.

Przepis na domowe ogórki kwaszone

Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane ogórki. Wystarczą:

  • Drobne ogórki gruntowe
  • Czosnek, koper, liść laurowy, korzeń chrzanu
  • Woda i sól (1 łyżka soli na 1 litr wody)

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie szorujemy i ciasno układamy w wyparzonych słoikach.
  2. Dodajemy po kilka ząbków czosnku, baldachim kopru, kawałek korzenia chrzanu i liść laurowy.
  3. Zalewamy całość wodą z solą, tak aby przykryła ogórki.

Już po 3 dniach możemy cieszyć się chrupiącymi, lekko ukiszonymi ogórkami. Im dłużej postoją, tym bardziej nabiorą charakterystycznego, kwaśnego smaku.

Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL

Dowiedz się więcej na temat

Do góry