Komunikaty

pagina

Kuchnia wielkopolska

Pominąłeś menu

menu

Dla miłośników złotego daru natury, pasjonatów pszczelarstwa, kucharzy, restauratorów i wszystkich, którzy potrafią docenić aromat prawdziwego miodu nadchodzi wyjątkowe wydarzenie - ogólnopolski konkurs  "Smak Miodu 2026". 

Słoiki z różnymi miodami, plastry miodu, drewniane pałeczki do miodu - wsztkie akcesoria poustawiano na drewnianym stole. - grafika artykułu
Złoty dar natury, fot. Pixabay

Instytut Skrzynki zaprasza do udziału w ogólnopolskim konkursie "Smak miodu 2026", którego celem jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych miodów tradycyjnych, miodów z dodatkami, napojów z miodem oraz innych wyjątkowych produktów pochodzenia pszczelego z całego kraju. 

To okazja, by pokazać światu prawdziwy smak natury i kunszt pszczelarskiej pracy. 

Kategorie konkursowe 

Uczestnicy mogą zgłaszać swoje wyroby w czterech kategoriach: 

  • Miody tradycyjne 
  • Miody z dodatkami 
  • Napoje z wykorzystaniem miodu, w tym miody pitne 
  • Inne produkty pochodzenia pszczelego. 

Każdy uczestnik może zgłosić do pięciu produktów w każdej kategorii, pod warunkiem, że są one dostępne na rynku - sezonowo lub przez cały rok. 

Dla kogo jest ten konkurs? 

Do rywalizacji o tytuł Najlepszego Smaku Powiatu Poznańskiego 2026 mogą stanąć: 

  • gospodarstwa pasieczne i agroturystyczne, 
  • restauracje i inne obiekty gastronomiczne, 
  • szkoły gastronomiczne, 
  • fundacje, stowarzyszenia, 
  • inni przetwórcy miodu i produktów pszczelich. 

Zgłoszenia i terminy 

Wypełnione formularze zgłoszeniowe należy przesyłać do 7 stycznia 2026 roku na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl

Regulamin i formularze dostępne są na stronie organizatora

Produkty do degustacji można dostarczyć 10 stycznia 2026 roku (sobota) w godz. 10:00-12:00 do Hali nr 2 Międzynarodowych Targów Poznańskich. Istnieje też możliwość wysyłki kurierem na dres Instytutu Skrzynki z dopiskiem Konkurs - Smak Miodu 2026. 

Jak wygląda ocena? 

Zgłoszone produkty oceni Kapituła konkursowa złożona z krytyków kulinarnych, ekspertów smaku i znawców produktów tradycyjnych. Pod uwagę będą brane m.in. walory smakowe, zapachowe, zdrowotne i wizualne. Degustacja odbędzie się anonimowo w godzinach 12:30-14:00. 

Nagrody i wyróżnienia 

Na najlepszych czekają: 

  • Grand Prix (platynowy medal) - nagroda pieniężna 750 zł, certyfikat i zestaw upominków 
  • Złoty, srebrny i brązowy medal w każdej kategorii 
  • Wyróżnienie specjalne dla szkół gastronomicznych 
  • Tytuł Najlepszego Smaku Powiatu Poznańskiego 2026. 

BeeFest 2026 - Święto Pszczelarstwa i Natury 

Wraz z konkursem odbędzie się premierowa edycja BeeFest 2026 - największego w Polsce festiwalu poświęconego pszczołom, miodowi i zdrowemu stylowi życia. 

W programie: 

  • Strefa Wystawców - sprzęt pszczelarski, kosmetyki, żywność ekologiczna, produkty apiterapeutyczne 
  • Strefa Wykładów - spotkania z ekspertami, warsztaty i prelekcje 
  • Strefa Rodzinna - teatr dla dzieci, edukacyjne gry i zabawy 
  • Tradycyjne Bartnictwo i Naturalne Prowadzenie Pszczół 
  • Apiterapia -  zdrowie prosto z ula 

Dane praktyczne 

  • 10-11 stycznia 2026 rok 
  • Międzynarodowe Targi Poznańskie, Hala 2 
  • Sobota 10:00-17:00, niedziela 10:00-16:00 

Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, a współorganizatorem Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona "BeeNaturalnie" z Puszczykowa. 

Partnerami wydarzenia są m.in. Powiat Poznański, KOWR O.T. Poznań, Slow Food Wielkopolska, Polska Akademia Smaku, sieć Culinary Heritage Europe i Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. Patronat honorowy objął Starosta Poznański Jan Grabkowski. 

AL, źródło Instytut Skrzynki 

Dowiedz się więcej na temat

Do góry