Festiwal Dobrego Smaku - kulinarne święto w letnim Poznaniu

Już od 14 do 17 sierpnia 2025 roku Plac Wolności zamieni się w największą w kraju ucztę dla zmysłów. Serce Poznania przez cztery dni będzie biło w rytmie kuchennych garnków i zapachów prosto z najlepszych polskich stołów. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce, odbędzie się w nowej, prestiżowej lokalizacji, zalewie 100 metrów od Starego Rynku.

Stragan na Festiwalu Smaków, sprzedawca w białej koszuli oraz klienci, którzy oglądają towary - sery. Stragan udekorowano suszonymi kłosami zboża. - grafika artykułu
Festiwal Dobrego Smaku to coś więcej niż jedzenie...

Jak to się zaczęło?

Historia festiwalu sięga 2007 roku, kiedy na Starym Rynku w Poznaniu po raz pierwszy zorganizowano konkurs Polska Nalewka Roku. Początkowo towarzyszyły mu skromny jarmark i koncerty, dziś, po 18 latach, impreza przyciąga ponad setkę wystawców z całej Polski i tysiące odwiedzających.

Od 2015 roku za organizację odpowiada Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, promująca kulturę kulinarną, dziedzictwo kulinarne oraz edukację smakoszy w każdym wieku.

Smaki, które opowiadają historie

W programie tegorocznej edycji znajdziemy pokazy, warsztaty, konkursy, degustacje, spotkania autorskie, projekcje filmów i koncerty. Nie zabraknie także kultowego konkursu Polska Nalewka Roku.

15 sierpnia na kulinarną scenę wkroczy Paweł Ludek - szef kuchni Restauracji Olenderskie Smaki. W godzinach 13:30-15:00 zaprezentuje pokaz z degustacją, w którym wystąpią m.in.: policzki złotnickie od Jana Nowickiego, warzywa okopowe z Gospodarstwa Ekologicznego Aqapolko, piklowane kurki w miodzie rzepakowym z Pasieki Big Bee czy chipsy z ziemniaka, puree z dyni i krwawnik.

Od 15:00 do 19:00 uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach i nauczyć się przygotowywać: pierogi z wielkopolską białą parzoną i sos chrzanowy, podpłomyki z gzikiem na twarogu z Wrześni, racuszki z jabłkami i miodem z Pasieki Big Bee.

Odczarowane klasyki wielkopolskie

16 sierpnia natomiast Jakub Linka pokaże, jak w nowoczesny sposób odczarować klasyki kuchni wielkopolskiej: pyry z gzikiem, szagówki na boczku z kurkami oraz pierogi z wędzonym twarogiem. Po pokazie (13:30-15:00) odbędą się warsztaty kulinarne w studio Astogarstro.

Kiedy opadną kulinarne emocje, pojawi się Magik Montana - mistrz magii z bliska, którego sztuczki dzieją się na wyciągniecie ręki i który potrafi rozbroić humorem nawet największych sceptyków.

Festiwal Dobrego Smaku to coś więcej niż jedzenie, to spotkania, rozmowy przy winie, muzyka na żywo, pierwszy kęs langosza i pierwszy łyk kawy z dripa. To cztery dni, które smakują pysznie.

Informacje praktyczne

Kiedy? 14-17 sierpnia 2025
Gdzie? Plac Wolności, Poznań
Wstęp wolny

AL

Dowiedz się więcej na temat