
Warsztaty tworzenia fermentowanych napojów z dzikich drożdży
Warsztat będzie ostatnią częścią spotkań dotyczących dzikiej kuchni. W ramach spotkań uczestnicy poznają sposoby tworzenia dzikich drożdży pozyskiwanych z roślin, jak np. czarnego bzu, mającego ważną pozycję w polskim dziedzictwie roślinnym. Spotkanie będzie okazją do opowieści o tym, jak historycznie pozyskiwano składniki niezbędne w kuchni, które współcześnie kupuje się w sklepach. Będzie to szansa na zwiększenie swojej suwerenności w zakresie jedzenia. W ramach spotkania uczestnicy stworzą swoje własne dzikie drożdże, które można potem wykorzystać do robienia napojów czy pieczenia.
Warsztaty realizowane przez Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze w ramach projektu 1000 lat ludzi i roślin - cykl warsztatów o roślinnym dziedzictwie Ostrowa Tumskiego od wczesnego średniowiecza do współczesności.
Prowadzące: Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze: Sara Grolewska- Szymczak, Anna Gruszka
Miejsce zbiórki: Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa (ul. Ostrówek)
Zapisy: dziewczynywnaturze@gmail.com
Czas trwania: do 120 minut
Wiek: bez ograniczeń wiekowych
- Wydarzenie bez barier: brak informacji
