Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach
Odkrycie pierwszego antybiotyku (penicyliny) zostało dokonane w 1928 roku przez Alexandra Fleminga - szkockiego bakteriologa i lekarza, który zauważył, że przypadkowe zanieczyszczenie podłoża pleśnią Penicillium notatum powstrzymuje wzrost kultur bakterii z rodzaju Staphylococcus. Po odkryciu penicyliny pojawiły się następne antybiotyki: naturalne, półsyntetyczne i syntetyczne. Wprowadzenie antybiotyków do lecznictwa było przełomem w leczeniu chorób zakaźnych, wywołanych przez bakterie, dającym lekarzom skuteczne narzędzie do walki z tymi chorobami, które przed odkryciem penicyliny były przyczyną śmierci i chorób milionów ludzi na całym świecie.
Niestety, od wielu lat organizacje odpowiedzialne za zdrowie publiczne ostrzegają przed stale rosnącym nadużywaniem antybiotyków i niewłaściwym ich stosowaniem w wielu dziedzinach życia, co przyczyniło się do powstania zjawiska oporności bakterii na antybiotyki. Lekarze w Europie i na całym świecie coraz częściej stają w obliczu sytuacji, w których zakażonych pacjentów nie można odpowiednio leczyć, ponieważ odpowiedzialna za zakażenie bakteria jest całkowicie oporna na dostępne antybiotyki. Dlatego, antybiotykooporność często jest nazywana przez lekarzy i naukowców cichą pandemią XXI wieku.
Dlatego należy pamiętać, że:
- antybiotyki nie leczą chorób wirusowych takich jak grypa czy przeziębienie,
- nadużywanie antybiotyków i przyjmowane ich bez potrzeby lub zbyt długie ich stosowanie powoduje rozwinięcie się oporności na ich działanie, co prowadzi do ograniczonej skuteczności w leczeniu wielu chorób bakteryjnych,
- nadużywanie antybiotyków o szerokim spektrum działania, czyli takich, które eliminują nie tylko bakterie odpowiedzialne za chorobę, ale również w znacznym stopniu zmniejszają populację "dobrych" bakterii wchodzących w skład naturalnej flory bakteryjnej człowieka, powodują dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub wywołują alergie,
- skuteczność antybiotyków, a więc możliwość leczenia zakażeń i chorób bakteryjnych, zależy od rozsądnego ich stosowania,
- jednym ze skutecznych sposobów zahamowania procesu tworzenia nowych szczepów bakterii odpornych na antybiotyki jest podjęcie działań ukierunkowanych na ograniczenie rozprzestrzeniania się infekcji poprzez szczepienia ochronne, prawidłową higienę żywności, mycie rąk.