Kulinarny Puchar Polski: mistrzowie kuchni przyjadą na MTP

14 drużyn z całego kraju, oryginalne dania i równie oryginalne składniki, takie jak miecznik czy homar w połączeniu z... suską sechlońską. 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich zostanie wyłoniony maestro smaku, czyli zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski.

Kulinarny Puchar Polski na MTP - grafika artykułu
Kulinarny Puchar Polski na MTP

W tym roku w zmaganiach najlepszych wystartuje aż 14 drużyn. Ich kapitanowie to laureaci najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. 27 września o godzinie 10.00 rozpocznie się  półfinał. Jego uczestnicy będą musieli przygotować deser na bazie bryndzy podhalańskiej i miodu z Sejneńszczyzny oraz przystawkę, w której obowiązkowo należy wykorzystać gołębia, oscypka, szalotkę i mrożoną wiśnię.

Najlepsze drużyny przejdą do finału, który zostanie rozegrany 28 września, również od godziny 10.00. Tu poziom trudności będzie znacznie wyższy, a zawodnicy będą musieli w ciągu dwóch godzin zaserwować danie główne, w którym obowiązkowymi składnikami są miecznik, homar, suska sechlońska oraz nalewka polska.

Uczestników konkursu będzie oceniać jury składające się z autorytetów środowiska gastronomii w Polsce i na świecie.

- W tym roku jako jurorzy półfinału wystąpią Stefan Birek, Sebastian Krauzowicz, Tomasz Purol, Jarosław Walczyk czy Bożena Sikoń-Wojtal wyjaśnia Agnieszka Glamowski, Koordynator konkursu. - W jury finału KPP zasiądą natomiast znani z ubiegłorocznej edycji Wynand Vogel i Gabriela Berechet. Razem z nimi finałowe dania będą oceniać również Silvia Castano, Carlos Madeira, Per Mundrap i Georg Wallig, a nad technicznymi aspektami rywalizacji czuwać będą z kolei Szymon Szlendak i Wojciech Harapkiewicz. Obradom jury zarówno półfinałowego, jak i finałowego będzie przewodniczył Jean Bos, prezes stowarzyszenia Euro Toques Polska.

Wielkopolskę w konkursie będą reprezentować Paweł Salamon ze Smolarnia Hotel & Restaurant w Trzciance, Paweł Wojtysiak z Hotel Park w Poznaniu, Bartosz Fabiś z Restauracji NIFTY No.20. Hotel Puro w Poznaniu, Paweł Kubera z Restauracji Figa w Plewiskach oraz Emil Klimas z poznańskiej Cuciny.

Konkurs od 16 lat rozgrywany jest podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro, najbardziej znaczącego spotkania branży HoReCa w naszym kraju. Dedykowany jest wyłącznie profesjonalistom - czynnym zawodowo kucharzom. Dzięki skrupulatnej budowie składu sędziowskiego konkurs zyskał ogromną renomę wśród kucharzy, a tytuł "Najlepszego z najlepszych" przyznawany zwycięzcy stanowi o jego kunszcie, doskonałej znajomości technik kulinarnych i ogromnej kreatywności.

Lilia Łada/biuro prasowe/MTP