Kongres Piekarstwa w Poznaniu

- Kongres Piekarstwa to wydarzenie, które łączy ludzi z pasją do chleba, tradycji, ale też nowoczesności. Przed nami godziny inspirujących wystąpień i dyskusji, jak rozwijać branżę w czasach ogromnych zmian. Będziemy mówić o innowacjach, marketingu, nowych pokoleniach klientów, ale też o tym, co stanowi fundament piekarstwa - jakości i zaufaniu. Pragniemy stworzyć przestrzeń do wymiany doświadczeń, prezentacji dobrych praktyk, ale także okazję do integracji. Wierzę, że każdy z uczestników wyjedzie stąd z nowymi pomysłami i kontaktami. Otwieram kongres piekarstwa! - powiedział Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
W programie wydarzenia znalazły się wykłady osób związanych z branżą piekarską, edukacją zawodową oraz nowoczesnymi technologiami wspierającymi rozwój rzemiosła. Wśród prelegentów są zarówno przedstawiciele świata nauki, jak i praktycy - mistrzowie piekarstwa, przedsiębiorcy, innowatorzy i liderzy zmian w tej dziedzinie.
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła, która od wielu lat kształci ludzi związanych z branżą spożywczą, w tym piekarstwem i cukiernictwem. To właśnie tutaj, w gronie ekspertów, mogą Państwo dyskutować o wyzwaniach, innowacjach, łączeniu tradycji z nowoczesnością. Myślę, że Poznań jest dobrym miejscem do takich rozmów. Nasze miasto słynie z poszanowania dziedzictwa i promocji przedsiębiorczości. Przykładem tego są nie tylko Rogale Świętomarcińskie, ale też wiele innych wyrobów piekarniczych, które powstają w Wielkopolsce - mówił podczas otwarcia kongresu Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania.
Organizatorem wydarzenia są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w partnerstwie z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Uniwersytetem Ekonomicznym.
W środę kongres przeniesie się na Międzynarodowe Targi Poznańskie. Tego dnia rozpocznie się tam Polagra - święto przedstawicieli branży spożywczej i gastronomicznej. W programie znalazły się warsztaty piekarskie.
Poznań stawia na rzemieślników
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa powstało na poznańskich Winogradach. Uczą się tam młodzi ludzie, którzy wiążą swoją przyszłość z zawodem piekarza lub cukiernika. Lokalizacja BCU nie jest przypadkowa. Zostało ono połączone z gmachem szkoły, która od ponad 70 lat kształci przyszłych rzemieślników związanych z branżą spożywczą, w tym piekarzy.
- Poznań jest miastem, które dąży do tego, żeby się rozwijać i intensywnie promować szkolnictwo zawodowe. To także miasto, które skupia w sobie rzemieślników otwartych na współpracę ze szkołą i kształcenie młodzieży. Dlatego właśnie w Poznaniu powstało Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa - mówiła Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa, a zarazem pierwsza prelegentka.
BCU zostało oddane do dyspozycji młodzieży na początku tego roku. Mieści się tam m.in. nowoczesna pracownia piekarnicza wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi oraz sale szkoleniowe. Obiekt został także nowocześnie wyposażony. Znalazły się w nim np. profesjonalne piece piekarskie, komora fermentacyjna, dzielarka kęsów ciasta, ubijarka planetarna, miesiarka, krajalnice do chleba czy kilkanaście robotów kitchen aid. W centrum odbywają się szkolenia prowadzone przez rzemieślników oraz wyspecjalizowanych w tym zakresie nauczycieli.
Centrum jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej - zarówno w produkcji, jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność.
Przy budowie budynku zastosowano także szereg rozwiązań ekologicznych, np. panele fotowoltaiczne czy zbiornik retencyjny.
AJ
Zobacz również

Dzień Przedszkolaka - na Golęcinie było wesoło i kolorowo

Orlik przy Szkole Podstawowej nr 34 z nową murawą

Szkoły kręciły w czerwcu kilometry dla Poznania
