Prof. Lijing Ke (Chiny) - 30.05, 01.06.2023

Prof. Lijing Ke posiada 20-letnie doświadczenie badawcze i dydaktyczne w środowisku akademickim szkolnictwa wyższego. W swoich badaniach wykazał, że samoorganizujące się nanocząstki są jednostkami funkcjonalnymi i bioaktywnymi nośnikami związków tradycyjnej chińskiej żywności i medycyny, odkrył nowy sposób przesłuchiwania pokarm-ciało poprzez interakcję nanocząsteczka-komórka w przewodzie pokarmowym i postawiłem hipotezę ogólnego mechanizmu regulacji redoks dla wpływu składników żywności na zdrowie ludzkie. Jego obecne zainteresowania badawcze obejmują badanie natury i ewolucji nanostruktur w typowej żywności podczas przetwarzania, uzyskanie szczegółowych informacji na temat losu naturalnych nanostruktur żywności w przewodzie pokarmowym oraz projektowanie i rozwijanie wielofunkcyjnych nano-zespołów konsolidujących redoks i immunologiczne zdolności regulacyjne dla zdrowszej i bardziej zrównoważonej żywności przyszłości. Jest starszym członkiem Chińskiego Instytutu Nauki o Żywności i Technologii (CIFST) oraz zastępcą redaktora naczelnego czasopisma Science of Food.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Wybierz poniżej kolejną, żeby czytać dalej