Gdy "chodzi wrzesień po rosie, zbiera grzyby we wrzosie"

Grzyby są wszędzie wokół nas - niektóre z nich uważa się za specjały kulinarne, niektóre są źródłem ratujących życie leków, inne mogą niszczyć zbiory, a jeszcze inne są śmiertelnie trujące.

Grzyby (fungi, mycota) należą do roślin tzw. cudzożywnych, to znaczy żywiących się kosztem innych organizmów, żywych lub martwych, przeważnie roślinnych. Nie mają one tzw. chlorofilu i nie mogą przyswajać dwutlenku węgla z powietrza (tak jak rośliny), a wskutek tego występują w przyrodzie jako symbioty, pasożyty lub saprofity innych roślin lub zwierząt. Największą ilość grzybów znajdujemy zawsze w lasach.

Grzyby, szczególnie te najsmaczniejsze, stały sie drogim przysmakiem, dlatego warto wybrać się na rodzinną wycieczkę i wczesnym rankiem, przy dobrej pogodzie, ruszyć do lasu w celu ich poszukiwania. Wrzesień i październik to idealny czas na takie wyprawy.

Jednakże pamiętaj, że grzyby świeże nie nadają się do dłuższego przechowywania, gdyż bardzo szybko się psują, a zepsute grzyby są tak samo szkodliwe jak trujące!

Mają zdolność gromadzenia toksycznych metali ciężkich, takich jak: kadm lub ołów, dlatego nie można zbierać tych grzybów, które rosną przy ruchliwej drodze lub w skażonym środowisku.

Podczas zbioru należy zwracać uwagę na jak najmniejsze niszczenie grzybni. Miejsce po wyjęciu grzyba należy przysypać ziemią i ściółką, a następnie lekko przydepnąć.

Pamiętaj, zbieraj tylko te grzyby, które znasz!!!!

Życzymy udanych zbiorów, tym bardziej, że pogoda bardzo dopisuje.