Wydział Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w nowej siedzibie
Do zadań Wydziału Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej należy prowadzenie spraw związanych z produkcją rolniczą (roślinną i zwierzęcą), rybactwem śródlądowym, łowiectwem, melioracją gruntów, gospodarką żywnościową, zagospodarowaniem gruntów rolnych oraz spraw socjalnych rolników m.in.:
- planowanie i realizowanie dochodów i wydatków budżetowych dotyczących rolnictwa; wyrażenie opinii co do możliwości wprowadzenia zakazu uprawy niektórych roślin albo zakazu stosowania określonego materiału siewnego; wydawanie decyzji o czasowym lub stałym odebraniu właścicielowi zwierzęcia gospodarskiego, które jest okrutnie traktowane lub zaniedbywane; wydawanie zezwoleń na utrzymywanie psa rasy uznanej za agresywną; prowadzenie rejestru roślin i zwierząt podlegających ochronie Konwencją Waszyngtońską;
- wystawanie kart wędkarskich i kart łowiectwa podwodnego; rejestracja sprzętu pływającego służącego do połowu ryb;
- współdziałanie z organizacjami rolników w sprawach interesów społeczno - zawodowych rolników; potwierdzanie okresów pracy w gospodarstwie rolnym,
- prowadzenie okresowych badań (co 3 lata) skażenia gleb i roślin na obszarach szczególnej ochrony środowiska lub strefach ochronnych;
- organizowanie i przeprowadzanie spisów rolnych oraz aktualizacja gospodarstw i działek rolnych;
- organizowanie "Święta Plonów";
- organizowanie konkursu "Zielony Poznań".
Zobacz również

Majowy weekend w Poznaniu

Weekend majowy - informacje komunikacyjne

Europejski Tydzień Szczepień
