System HACCP - poradnik dla przedsiębiorców zajmujących się obrotem żywnością

Począwszy od dnia przystąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej wszystkie firmy zajmujące się produkcją i obrotem żywnością będą zobowiązane do stosowania systemu HACCP.
Jest to istotne narzędzie, które z jednej strony chroni interesy konsumenta, gwarantując mu bezpieczeństwo zdrowotne nabywanych produktów, z drugiej natomiast poprawia wizerunek i zwiększa konkurencyjność firm, działających w obszarze żywności.
Zachęcamy do wnikliwej lektury broszury na temat działań zmierzających do zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i wysokiej jakości sprzedawanej żywności.
(plik w formacie pdf do pobrania na stronie internetowej Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości).
Polecamy także lekturę dzisiejszego wydania Pulsu Biznesu - dodatek Przedsiębiorca, gdzie w artykule pt."Punktów kontrolnych nie może być za dużo" omówiono tzw. punkty kontrolne w systemie HACCP.
Punkty kontrolne wytycza się na podstawie uniwersalnego wzorca. Jednak przedsiębiorcy adaptują ten schemat do własnych potrzeb.
Drugą zasadą systemu HACCP jest określenie krytycznych punktów kontrolnych (CCP).
CCP wyznacza się na podstawie przeprowadzonej analizy zagrożeń (pierwsza zasada HACCP), podczas której zostały określone wszystkie potencjalne zagrożenia oraz prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
(informacja za: Puls Biznesu z dn. 18.11.2003 r.)