Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego

sala A Collegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (Poznań, ul. Wojska Polskiego 28)

Świadomość konsumentów, że olej palmowy jest niepożądanym składnikiem kupowanych produktów z roku na rok jest coraz większa. Coraz więcej producentów decyduje się na oznaczanie produktów nie zawierających tego składnika. Niektóre kraje europejskie rozważają nawet wprowadzenie ograniczeń w jego stosowaniu, także do polskich parlamentarzystów trafiła interpelacja w tej sprawie. Jednak, pojawiają się też głosy, że ograniczanie oleju palmowego nie ma sensu, a jedynie słusznym rozwiązaniem jest stosowanie tego składnika pochodzącego ze źródeł certyfikowanych. Więc jak to jest z tym olejem palmowym?

1 lutego po raz kolejny obchodzić będziemy Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego, z tej okazji 31 stycznia Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zaprasza na cykl imprez. Odbędą się wykłady na temat: tropikalnych lasów deszczowych Borneo i Sumatry, dowiedzieć się będzie można więcej na temat oleju palmowego i jego wpływu na nasze zdrowie. Tuż po wykładach będzie można wziąć także udział w specjalnym pokazie "live cooking", na którym zostaną zaprezentowane inspiracje kulinarne oczywiście bez użycia oleju palmowego. Wydarzeniu towarzyszyć będzie wystawa "Nie jem palmowego - chronię orangutany".

Wykłady odbędą się w 31 stycznia 2020 r. (piątek) w sali A Collegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (Poznań, ul. Wojska Polskiego 28) w godz.: 11:00-12:30. Wstęp bezpłatny, po uprzednim zgłoszeniu na adres e-mail: jwegiel@up.poznan.pl lub tel.: 695-744-932. Liczba miejsc jest ograniczona.

Załączniki

sieci społecznościowe