Trwa budowa centrum kształcenia przyszłych piekarzy
- Prace budowlane rozpoczęły się w lutym bieżącego roku. Do tej pory powstały już fundamenty pod całym budynkiem. Aktualnie wznoszone są ściany parteru, częściowo przykryte już stropem prefabrykowanym. Wykonawca równolegle prowadzi prace instalacyjne, takie jak m.in. rozprowadzenie zewnętrznej sieci wodno-kanalizacyjnej - mówi Tomasz Płóciniczak, wiceprezes spółki Poznańskie Inwestycje Miejskie.
Przed rozpoczęciem budowy wykonawca wyłoniony w postępowaniu przetargowym zajmował się także pracami projektowymi. Ważnym założeniem było uwzględnienie rozwiązań ekologicznych, by nowe centrum zostało zaprojektowane zgodnie ze standardem budynków o niemal zerowym zużyciu energii. Branżowe Centrum Umiejętności będzie miejscem energooszczędnym dzięki m.in. instalacji fotowoltaicznej, zastosowaniu odpowiedniej izolacyjności cieplnej ścian i okien, a także wyposażeniu w pompę ciepła.
Nowy budynek przy ul. Warzywnej będzie bezpośrednio połączony z głównym gmachem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Będą to właściwie trzy bryły o różnej wysokości. W pierwszej, parterowej przewidziane jest miejsce na pracownię piekarniczą wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi. W dwukondygnacyjnej części będą pomieszczenia administracyjne, węzeł sanitarny i sale szkoleniowe. Najwyższa, trzykondygnacyjna bryła wyposażona w klatkę schodową i windę będzie pełnić funkcję łącznika z wszystkimi kondygnacjami istniejącej szkoły. Planowana powierzchnia całkowita to ok. 750 metrów kwadratowych. Obiekt będzie dostępny dla osób z niepełnosprawnościami. Wykonawca będzie także odpowiadał za wykonanie i przebudowę niezbędnych instalacji. Przy szkole planowany jest też nowy zbiornik retencyjny. W zakres zadania wchodzi także zagospodarowanie terenu, w tym montaż małej architektury i wyznaczenie miejsc postojowych dla osób z niepełnosprawnościami.
W nowej placówce szkoleniowej będzie pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza. W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników czy też wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli. Szkolenia będą kierowane do uczniów, nauczycieli oraz osób dorosłych. Branżowe Centrum Umiejętności jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej, zarówno w produkcji jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność.
PIM