Certyfikaty Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego przyznane

Urząd Miasta Poznania, Cech Cukierników i Piekarzy oraz Izba Rzemieślnicza w Poznaniu są inicjatorami działań, których celem jest promocja najbardziej tradycyjnego wypieku w stolicy Wielkopolski i regionie - rogala świętomarcińskiego. Stąd wyszedł pomysł przyznawania wielkopolskim cukiernikom certyfikatów Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego potwierdzających jakość wypieków i uznających ich zgodność z tradycyjną recepturą.

Rogal Świętomarciński - grafika artykułu
Rogal Świętomarciński

Wczoraj, 3 listopada, Kapituła przyznała certyfikaty już po raz drugi. W tym roku swoje rogale poddało kontroli około 90 wielkopolskich cukierników, z tego 28 po raz pierwszy. Zastępca prezydenta Poznania Tomasz Kayser wręczył certyfikaty Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego 21 cukiernikom, a 56 otrzymało potwierdzenia świadectw jakości rogali świętomarcińskich wydanych w roku ubiegłym. Rogale siedmiu producentów zostały przez Kapitułę odrzucone
Rogal Świętomarciński stał się swoistym towarem eksportowym Poznania i regionu. Również Urząd Miasta Poznania obdarowuje nimi co roku kilkaset zaprzyjaźnionych instytucji. W tym roku do ambasad i prezydentów innych miast wyśle około 300 tych wspaniałych przysmaków. Rogal świętomarciński niepodzielnie króluje na poznańskich stołach 11 listopada, w imieniny Marcina.