Platynowy Medal im. Jana Kilińskiego dla Zespołu Szkół Zawodowych nr 2

ZSZ nr 2 współpracuje od ponad 50 lat z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu, cechami rzemieślniczymi, właścicielami zakładów rzemieślniczych, mistrzami szkolącymi oraz instytucjami wspierającymi szkolnictwo zawodowe. Dzięki współpracy z Rzemiosłem, uczniowie mogą odbywać praktyczną naukę zawodu jako młodociani pracownicy w nowoczesnych i świetnie wyposażonych zakładach pracy, w których zdobywają swoją wiedzę i umiejętności zawodowe. Bardzo dobre przygotowanie uczniów do wykonywania zawodu, potwierdzają wyniki egzaminów czeladniczych przeprowadzanych przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu.
Z doświadczenia pracodawców zrzeszonych w Rzemiośle, korzystają również nauczyciele ZSZ nr 2 przy realizacji projektów edukacyjnych, konkursów zawodowych czy szkoleń branżowych.
Podsumowaniem uroczystości była X edycji projektu edukacyjnego "Kuchnia Staropolska- Kuchnia Myśliwska". Staropolska kuchnia to przede wszystkim dary natury: grzyby, ryby i dziczyzna. Według Stanisława Czernieckiego, autora pierwszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku Polacy w XVII wieku jedli także cielęcinę i drób.
W nawiązaniu do tego uczniowie, w zawodzie kucharz i cukiernik, pod kierunkiem nauczycieli przygotowali: zakąski, zupę, danie główne i deser w oparciu o przygotowane przez siebie receptury. Wśród nich nie zabrakło różnorakich sosów, słodko kwaśnych polew, a także mocno pikantnych dodatków.
Zobacz również

Konkurs na stanowisko dyrektora

Konkurs na stanowisko Dyrektora Centrum Usług Wspólnych Jednostek Oświaty

Matura w Poznaniu - ruszyły egzaminy
