Kuchnie świata na Starym Rynku - trwa Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Kindziuki z Litwy, herbaty ze Sri Lanki, paprykowane kiełbasy z mięsa węgierskiej świni mangalicy i bogactwo potraw z najróżniejszych zakątków Polski - to i wiele więcej, czeka na mieszkańców i turystów podczas tegorocznego XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Kulinarne święto potrwa do niedzieli, 18 sierpnia.

Kulinarne święto potrwa do niedzieli, 18 sierpnia - grafika artykułu
Kulinarne święto potrwa do niedzieli, 18 sierpnia

Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku to cykliczna impreza kulinarna, która co roku ściąga do Poznania rzesze wystawców, szefów kuchni oraz fanów dobrej i różnorodnej kuchni. Centralnym punktem imprezy jest wielki Jarmark Dobrego Smaku zlokalizowany na Starym Rynku. Festiwal rozpoczął się w czwartek, 15 sierpnia i potrwa do niedzieli. Poznaliśmy już zwycięzców konkursu Polska Nalewka Roku 2019, dowiedzieliśmy się też, który z szefów kuchni przyrządza najlepszy chłodnik. Kolejne atrakcje przed nami!

Czego można spróbować?
Sery z Wielkopolski i Kaszub, nalewki z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryby z Pomorza i Mazur, wędliny i sękacze z Podlasia - to tylko niektóre przysmaki, których możemy spróbować, spacerując między kramami. Jest w czym wybierać. Na amatorów złotego trunku czeka szeroki wybór piw rzemieślniczych z całej Polski. Fani wina mogą spróbować polskich win z województwa lubuskiego i Dolnego Śląska. Są też słodkości - m.in. z Turcji i Armenii - herbaty ze Sri Lanki, przyprawy z całego świata, czarne chleby, kindziuki z Litwy czy gruzińskie koniaki.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to także warsztaty kulinarne ze znanymi szefami kuchni, laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady oraz różnorodne konkursy. Przed nami jeszcze dwa dni festiwalu. W bogatym programie znalazł się m.in. targ produktów ekologicznych, czyli okazja do spróbowania lokalnych produktów od eko-producentów, warsztaty kuchni greckiej i tajskiej, a także bezpłatne warsztaty kulinarne dla całych rodzin. Nie zabraknie również wrażeń muzycznych. Na plenerowej scenie na Starym Rynku wystąpią zespoły z Kosowa, Serbii i Polski. Koncerty zaczynają się o godz. 19:00.

Program Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku:

SOBOTA, 17 SIERPNIA

Jarmark Dobrego Smaku Stary Rynek, 11:00-22:00

eko-targ:

Smaczne Lato w Mieście na Zielonym Targu.
Targ produktów ekologicznych, degustacje potraw przygotowanych na bazie produktów od lokalnych eko-producentów.
Plac Bernardyński, 7:00-14:00

dla całej rodziny:

KUCHNIA - spotkania pokoleń.
Bezpłatne warsztaty dla całej rodziny - zapraszamy wszystkie pokolenia. Ugotuj z nami i stwórz swój Przepiśnik Rodzinny.
Prowadzi: Katia Roman-Trzaska.
Stary Rynek, okolice ul. Wronieckiej, 11:00-18:00

warsztaty:

Kuchnia Grecka, prowadzi Maja Skorupska
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, 10:00-13:00
wydarzenie biletowane

koncerty:

Duo Starcevic (Serbia)

Kościół oo. Franciszkanów na Górze Przemysła, 19.00 

3 Mundus (Kosowo, Albania)
Scena na Starym Rynku, 20.00

Główny Zawór Jazzu,
Scena na Quadro, 19:00

NIEDZIELA, 18 SIERPNIA

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11:00-19:00

warsztaty:

Kuchnia Tajska, prowadzi Sandra Sowińska
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, 11:00-14:00 lub 15:30-18:30, wydarzenie biletowane

koncerty:

Trio Balkan Strings (Serbia)
Klubokawiarnia Meskalina, 19:00

Happy Jazz Band
Odwach, 13:30-16:00 

Więcej informacji o wydarzeniu i biletach na warsztaty na stronie organizatora.

JZ