Nasz serwis używa plików cookies. Wykorzystujemy je w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w sposób dopasowany do indywidualnych potrzeb Użytkowników. Dzięki temu możliwe jest także korzystanie z narzędzi analitycznych oraz udostępnianie funkcji mediów społecznościowych i odtwarzacza wideo.
Kliknij przycisk „Zaakceptuj lub zamknij”, by wyrazić zgodę na używanie plików cookies i przejść bezpośrednio do strony lub „Wyświetl ustawienia plików cookies”, aby zobaczyć szczegółowy opis typów plików cookies, a następnie podjąć decyzję, które z nich chcesz zaakceptować. W każdej chwili istnieje możliwość zarządzania ustawieniami plików cookies - w stopce strony umieściliśmy link do "Zmień ustawienia Cookies".
Administratorem danych osobowych użytkowników serwisu jest Prezydent Miasta Poznania z siedzibą przy placu Kolegiackim 17, 61-841 Poznań, natomiast podmiotem przetwarzającym dane jest Instytut Chemii Bioorganicznej PAN - Poznańskie Centrum Superkomputerowo-Sieciowe (PCSS) ul. Noskowskiego 12/14, 61-704 Poznań.
Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w Polityce prywatności.
Szczegółowe informacje o tym, w jaki sposób używane są pliki cookies, a także w jaki sposób można je zablokować lub usunąć, znajdziesz w Polityce cookies.
Urząd Miasta Poznania odpowiedzialny za prowadzenie Miejskiego Informatora Multimedialnego Miasta Poznania, zwraca szczególną uwagę na przestrzeganie prawa użytkowników do prywatności. Prezentowana informacja poniżej opisuje za co odpowiadają poszczególne cookies. Zarządzaj swoimi ustawieniami dotyczącymi prywatności i wybierz jakie pliki cookies chcesz zaakceptować.
Już od czwartku 8 maja do soboty 10 maja 2025 roku Międzynarodowe Targi Poznańskie zamienią się w barwną, pachnącą aromatami regionalnych potraw przestrzeń, która zachwyci wszystkich miłośników kulinariów, tradycji i nowoczesnych rozwiązań dla wsi. W ramach Europejskiego Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi powstanie wyjątkowa strefa EXPO, która połączy degustacje, warsztaty, pokazy i rozmowy z ekspertami - wszystko to z myślą o przyszłości polskiej wsi, ale i o jej kulinarnym dziedzictwie.
Risotto ze szparagami to wiosenny obiad kojący. Kremowy ryż otoczony szparagowo maślanym sosem, posypany koperkiem wprowadzi nas w błogi nastrój. Niewiele pracy a efekt zaskakujący.
W Poznaniu zakończyła się tradycyjna konferencja szparagowa, która symbolicznie otworzyła sezon szparagowy. To jedno z najzdrowszych warzyw coraz częściej pojawia się na naszych stołach. A Wielkopolska jest zdecydowanym liderem w produkcji szparagów, to stąd pochodzi aż 61 procent krajowych upraw szparagów.
Przed nami kolejny konkurs kulinarny. Zgłoszenia można przesyłać jeszcze 7 dni - do 30 kwietnia. Tym razem testowane będą Leśne smaki. Przysmaki można zgłaszać w trzech kategoriach: dziczyzna, owoce leśne, grzyby, zioła i inne. Uczestnicy konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o certyfikaty (dyplomy) z tytułem "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025".
Wielkanoc to nie tylko święto duchowe, ale także kulinarne - bogate w smaki, aromaty i tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednym z najbardziej charakterystycznych wypieków, który co roku pojawia się na świątecznych stołach, jest mazurek. Niskie i słodkie ciasto, zdobione z wielką precyzją i fantazją. Choć jego korzenie sięgają wschodniej Polski, także w Wielkopolsce mazurek zajął ważne miejsce wśród świątecznych specjałów.
Do regionalnego konkursu kulinarnego "Na Wielkanocnym Stole 2025" zgłoszono aż 79 świątecznych potraw i wielkanocnych wypieków. Kapituła smaku miała ciężki orzech do zgryzienia: zdegustować i ocenić w kategorii mięsnej m.in. żurki, kiełbasy, szynki i pasztety, zaś w słodkościach: mazurki, baby, serniki i inne świąteczne ciasta.
Kasza gryczana to jedno z najcenniejszych zbóż w naszej diecie, które coraz śmielej wraca na nasze stoły. Choć przez lata była nieco zapomniana, dziś znów zyskuje na popularności - i słusznie! To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, którą warto włączyć do codziennego jadłospisu.
Wielkanoc to wyjątkowy czas, w którym tradycja spotyka się z kulinarnym dziedzictwem naszego regionu. Wielkopolska, znana z przywiązania do rodzinnych zwyczajów i smacznej kuchni, zachowała wiele obrzędów, które - choć niektóre mają swoje korzenie jeszcze w czasach przedchrześcijańskich - z powodzeniem wpisały się w chrześcijańskie świętowanie.
Wiosna to idealny moment, by zadbać o lekkość w diecie, wzmocnić odporność po zimie i dodać sobie energii. Zielone koktajle to prosty sposób na przemycenie do jadłospisu warzyw i owoców, które są prawdziwą bombą witaminową. Są lekkostrawne, sycące, a do tego świetnie smakują - zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Zgodnie z wiosenną tradycją Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie otwiera sezon Jarmarkiem Wielkanocnym i zaprasza wszystkich miłośników kultury ludowej do Szreniawy. Tegoroczna impreza odbędzie się w dniach 12-13 kwietnia w godzinach 11:00-17:00.