Gęsina na imieninach
Niegdyś o tej porze roku gęsina królowała na poznańskich stołach, a dań z tego mięsa wystarczało na co najmniej miesiąc. Mawiało się nawet "na świętego Marcina najlepsza gęsina".
Jednak przez lata kłopotów z zaopatrzeniem w jakiekolwiek mięso w Polsce gęsina odeszła w zapomnienie i obecnie mało która gospodyni sięga po to mięso. To właśnie zamierzają zmienić organizatorzy święta - w tym roku odbywa się ono już po raz trzeci - pod wodzą Jacka Marcinkowskiego z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.
- Chcemy starszym przypomnieć, a młodszych nauczyć - wyjaśnia Jacek Marcinkowski. - Mięso gęsie uchodzi za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs w grupie produktów drobiowych, jest bardzo poszukiwane na europejskich stołach, a w naszym kraju ciągle mało rozpoznawalne. Upowszechniając ideę zdrowego żywienia w oparciu o gęsinę, chcemy aby stała się ona powszechnie dostępna dla konsumentów i na stałe obecna w menu.
Współorganizatorem imprezy jest miasto Poznań.
- To wspaniała tradycja i trzeba ją przywrócić - powiedział Patryk Pawełczak, wicedyrektor Gabinetu Prezydenta Jacka Jaśkowiaka. - Miasto deklaruje pełną współpracę.
Smakosze gęsiny w tym roku będą mogli jej spróbować aż w trzech miejscach: na Starym Rynku, w godzinach od 11 do 17, gdzie główna atrakcją będzie "Gęsi kocioł", czyli przepyszna zupa na gęsinie. Ale to nie jedyna atrakcja: w strefie gastronomicznej będą odbywać się prezentacje kulinarne poprowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, występy artystyczne, a także prelekcje popularno-naukowe z udziałem ekspertów oraz animacje dla dzieci i młodzieży, pod okiem fachowych instruktorów. Oprawę muzyczną zapewni Radio Gę-Ga w transmisji na żywo, także proponując publiczności liczne konkursy z nagrodami. Uroczyste otwarcie imprezy nastąpi w samo południe.
Na placu Wolności w godzinach od 11 do 14 z kolei będzie można spróbować "Gęsiej patelni", czyli gęsiny smażonej w przeróżnych wariantach i postaciach. Oczywiście gęsina będzie obecna także na Świętym Marcinie, w imieninowym korowodzie, a w tym roku będzie to gęsi stół z mnóstwem przysmaków.
WIR/el