Komunikaty

pagina

Smart City

Pominąłeś menu

menu

Kolejne certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski

Po raz kolejny w Wielkopolsce przyznano certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego. Otrzymało je 16 restauracji, producentów, sklepów oraz gospodarstw agroturystycznych kultywujących wielkopolskie tradycje kulinarne.

fot. M. Kaczmarczyk - grafika artykułu
fot. M. Kaczmarczyk

Sieć producentów i dystrybutorów regionalnej żywności, oferujących tradycyjne lokalne produkty i potrawy, powstająca w Wielkopolsce w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, liczy już 69 członków, w tym 16 nowych, którzy od sierpnia mogą używać logo "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska". Wśród posiadaczy certyfikatów Dziedzitwa Kulinarnego Wielkopolski czternastu prowadzi działalność w Poznaniu: restauracje: "A Nóż Widelec", "Café Bordo", "Dąbrowskiego 42", "Hacjenda", "Pod Pretekstem", "Ratuszowa", "Toga", "Waga", Zagroda Bamberska", Pracownia Zdrowej Żywności Smakfonia, sklep "Spiżarnia Poznańska" oraz 3 firmy produkcyjne: Piekarnia-Cukiernia "Natura" oraz P.P.H.U. "Vitacorn" Sp. z o.o. oraz Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego "Wiórek" Marek Nyćkowiak.

Wielkopolska została członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej regiony i firmy z Danii, Hiszpanii, Litwy, Łotwy, Niemiec, Norwegii, Polski oraz Szwecji zajmujące się żywnością regionalną, w październiku 2008 roku. Sieć ma na celu promocję produkcji i sprzedaży lokalnej oraz regionalnej żywności oraz zwiększanie współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności, restauracjami i regionami.

Do góry