Choć botanicznie ogórek jest owocem, bo powstaje z kwiatów i zawiera nasiona to kulinarnie jest traktowany jak warzywo. Doby jest świeży, ale na kanapkę czy do obiadu sprawdzi się najlepiej krótko kiszony czuli małosolny.
By ogórki były wyborne nie może zabraknąć dodatków -korzenia chrzanu, ząbka czosnku i baldacha kopru. Wszystko co potrzebne do przygotowania kiszonki można znaleźć na poznańskich targowiskach. Produkty są świeże i prosto od lokalnych producentów.
Arkana kulinarne kryją w sobie wiele sekretnych rad dotyczących zaprawiania tego warzywa. Sugerują, że do kiszonych ogórków warto dodać liście winogorn, wiśni a nawet dębu, a jeśli każdy ogórek zostanie nakłuty - nigdy nie będzie pusty w środku po ukiszeniu.
Zobacz również

Targowiska - Ostatni moment na szparagi

Nabór uzupełniający kandydatów na członków Komitetu Rewitalizacji Miasta Poznania

Odmień swoje podwórko - Nagroda dla Poznania
