Smak, tradycja i nowoczesność na MTP

Kulinarna podróż po Polsce
W pawilonie nr 6 oraz w przestrzeni zewnętrznej targów czekać będzie ponad 60 wystawców. Swoje specjały zaprezentują poszczególne województwa, a odwiedzający będą mieli okazję skosztować regionalnych produktów, zarówno tych znanych, jak i odkrywanych na nowo. Na stoiskach nie zabraknie polskich serów, wędlin, wypieków, miodów, przetworów i wielu innych lokalnych rarytasów.
W Strefie Polskiej Ekologii w ramach projektu "Polska Jakość Smakuje Europie" będzie można spróbować certyfikowanej żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej. Koła gospodyń wiejskich oraz profesjonalni kucharze przygotują tradycyjne dania kuchni polskiej - wszystko na oczach publiczności. Szczególne zainteresowanie może wzbudzić kuchnia strażacka, pokazy pieczenie i grillowania mięs, a także rozmowy z ekspertami ds. jakości żywności i systemów certyfikacji.
Rękodzieło, folklor i muzyka
Dla tych. Którzy cenią kulturowe dziedzictwo polskiej wsi, przygotowano warsztaty i pokazy organizowane przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Uczestnicy będą mogli własnoręcznie spróbować sił w plecionkarstwie, ceramice, tkactwie, malarstwie ludowym czy rzeźbiarstwie. Wydarzeniu towarzyszyć będą także pokazy strojów ludowych i występy kapel regionalnych, które zadbają o wyjątkową oprawę muzyczną.
Innowacje rolnicze i doradztwo z przyszłością
EXPO to nie tylko smak i tradycja, ale również nowoczesność. Na stoiskach instytucji rolniczych, takich jak wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego czy Centrum Doradztwa Rolniczego, prezentowane będą innowacyjne rozwiązania technologiczne, jak drony rolnicze czy mikroskopy do wykrywania szkodników w uprawach. Specjaliści doradzą w zakresie finansowania i wsparcia w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE.
Wydarzenie dla każdego
Wstęp na EXPO jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich - nie tylko dla uczestników kongresu. To doskonała okazja, by rozsmakować się w polskich smakach i poznać inspirujących ludzi, odkryć nieznane dotąd produkty i rozwiązania, które zmieniają oblicze współczesnej wsi.
Dane praktyczne:
- Międzynarodowe Targi Poznańskie - Pawilon 6
- Czwartek 8 maja, godz. 10:00 - 18:00
- Piątek 9 maja, godz. 10:00 - 19:00
- Sobota 10 maja, godz. 10:00 - 17:30
AL
Zobacz również

Przepis na weekend - risotto ze szparagami

Rozpoczął się sezon szparagowy

Leśne smaki 2025 - konkurs kulinarny
