Kongres Piekarstwa w Poznaniu

"Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością" - to temat przewodni I Kongresu Piekarstwa, który odbywa się w Poznaniu. Wydarzenie zainaugurowano we wtorek w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej. To tam na początku tego roku otwarte zostało nowoczesne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa.

Zdjęcie przedstawia kobietę z mikrofonem na scenie oraz ludzi siedzących na krzesłach. - grafika artykułu
I Kongres Piekarstwa zainaugurowano we wtorek w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej

- Kongres Piekarstwa to wydarzenie, które łączy ludzi z pasją do chleba, tradycji, ale też nowoczesności. Przed nami godziny inspirujących wystąpień i dyskusji, jak rozwijać branżę w czasach ogromnych zmian. Będziemy mówić o innowacjach, marketingu, nowych pokoleniach klientów, ale też o tym, co stanowi fundament piekarstwa - jakości i zaufaniu. Pragniemy stworzyć przestrzeń do wymiany doświadczeń, prezentacji dobrych praktyk, ale także okazję do integracji. Wierzę, że każdy z uczestników wyjedzie stąd z nowymi pomysłami i kontaktami. Otwieram kongres piekarstwa! - powiedział Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. 

W programie wydarzenia znalazły się wykłady osób związanych z branżą piekarską, edukacją zawodową oraz nowoczesnymi technologiami wspierającymi rozwój rzemiosła. Wśród prelegentów są zarówno przedstawiciele świata nauki, jak i praktycy - mistrzowie piekarstwa, przedsiębiorcy, innowatorzy i liderzy zmian w tej dziedzinie. 

- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła, która od wielu lat kształci ludzi związanych z branżą spożywczą, w tym piekarstwem i cukiernictwem. To właśnie tutaj, w gronie ekspertów, mogą Państwo dyskutować o wyzwaniach, innowacjach,  łączeniu tradycji z nowoczesnością. Myślę, że Poznań jest dobrym miejscem do takich rozmów. Nasze miasto słynie z poszanowania dziedzictwa i promocji przedsiębiorczości. Przykładem tego są nie tylko Rogale Świętomarcińskie, ale też wiele innych wyrobów piekarniczych, które powstają w Wielkopolsce - mówił podczas otwarcia kongresu Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania.

Organizatorem wydarzenia są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w partnerstwie z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Uniwersytetem Ekonomicznym. 

W środę kongres przeniesie się na Międzynarodowe Targi Poznańskie. Tego dnia rozpocznie się tam Polagra - święto przedstawicieli branży spożywczej i gastronomicznej. W programie znalazły się warsztaty piekarskie. 

Poznań stawia na rzemieślników

Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa powstało na poznańskich Winogradach. Uczą się tam młodzi ludzie, którzy wiążą swoją przyszłość z zawodem piekarza lub cukiernika. Lokalizacja BCU nie jest przypadkowa. Zostało ono połączone z gmachem szkoły, która od ponad 70 lat kształci przyszłych rzemieślników związanych z branżą spożywczą, w tym piekarzy.

- Poznań jest miastem, które dąży do tego, żeby się rozwijać i intensywnie promować szkolnictwo zawodowe. To także miasto, które skupia w sobie rzemieślników otwartych na współpracę ze szkołą i kształcenie młodzieży. Dlatego właśnie w Poznaniu powstało Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa - mówiła Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa, a zarazem pierwsza prelegentka.

BCU zostało oddane do dyspozycji młodzieży na początku tego roku. Mieści się tam m.in. nowoczesna pracownia piekarnicza wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi oraz sale szkoleniowe. Obiekt został także nowocześnie wyposażony. Znalazły się w nim np. profesjonalne piece piekarskie, komora fermentacyjna, dzielarka kęsów ciasta, ubijarka planetarna, miesiarka, krajalnice do chleba czy kilkanaście robotów kitchen aid. W centrum odbywają się szkolenia prowadzone przez rzemieślników oraz wyspecjalizowanych w tym zakresie nauczycieli.

Centrum jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej - zarówno w produkcji, jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność. 

Przy budowie budynku zastosowano także szereg rozwiązań ekologicznych, np. panele fotowoltaiczne czy zbiornik retencyjny.

AJ

Dowiedz się więcej na temat