Kongres Piekarstwa w Poznaniu

- Kongres Piekarstwa to wydarzenie, które łączy ludzi z pasją do chleba, tradycji, ale też nowoczesności. Przed nami godziny inspirujących wystąpień i dyskusji, jak rozwijać branżę w czasach ogromnych zmian. Będziemy mówić o innowacjach, marketingu, nowych pokoleniach klientów, ale też o tym, co stanowi fundament piekarstwa - jakości i zaufaniu. Pragniemy stworzyć przestrzeń do wymiany doświadczeń, prezentacji dobrych praktyk, ale także okazję do integracji. Wierzę, że każdy z uczestników wyjedzie stąd z nowymi pomysłami i kontaktami. Otwieram kongres piekarstwa! - powiedział Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
W programie wydarzenia znalazły się wykłady osób związanych z branżą piekarską, edukacją zawodową oraz nowoczesnymi technologiami wspierającymi rozwój rzemiosła. Wśród prelegentów są zarówno przedstawiciele świata nauki, jak i praktycy - mistrzowie piekarstwa, przedsiębiorcy, innowatorzy i liderzy zmian w tej dziedzinie.
- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła, która od wielu lat kształci ludzi związanych z branżą spożywczą, w tym piekarstwem i cukiernictwem. To właśnie tutaj, w gronie ekspertów, mogą Państwo dyskutować o wyzwaniach, innowacjach, łączeniu tradycji z nowoczesnością. Myślę, że Poznań jest dobrym miejscem do takich rozmów. Nasze miasto słynie z poszanowania dziedzictwa i promocji przedsiębiorczości. Przykładem tego są nie tylko Rogale Świętomarcińskie, ale też wiele innych wyrobów piekarniczych, które powstają w Wielkopolsce - mówił podczas otwarcia kongresu Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania.
Organizatorem wydarzenia są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w partnerstwie z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Uniwersytetem Ekonomicznym.
W środę kongres przeniesie się na Międzynarodowe Targi Poznańskie. Tego dnia rozpocznie się tam Polagra - święto przedstawicieli branży spożywczej i gastronomicznej. W programie znalazły się warsztaty piekarskie.
Poznań stawia na rzemieślników
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa powstało na poznańskich Winogradach. Uczą się tam młodzi ludzie, którzy wiążą swoją przyszłość z zawodem piekarza lub cukiernika. Lokalizacja BCU nie jest przypadkowa. Zostało ono połączone z gmachem szkoły, która od ponad 70 lat kształci przyszłych rzemieślników związanych z branżą spożywczą, w tym piekarzy.
- Poznań jest miastem, które dąży do tego, żeby się rozwijać i intensywnie promować szkolnictwo zawodowe. To także miasto, które skupia w sobie rzemieślników otwartych na współpracę ze szkołą i kształcenie młodzieży. Dlatego właśnie w Poznaniu powstało Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa - mówiła Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa, a zarazem pierwsza prelegentka.
BCU zostało oddane do dyspozycji młodzieży na początku tego roku. Mieści się tam m.in. nowoczesna pracownia piekarnicza wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi oraz sale szkoleniowe. Obiekt został także nowocześnie wyposażony. Znalazły się w nim np. profesjonalne piece piekarskie, komora fermentacyjna, dzielarka kęsów ciasta, ubijarka planetarna, miesiarka, krajalnice do chleba czy kilkanaście robotów kitchen aid. W centrum odbywają się szkolenia prowadzone przez rzemieślników oraz wyspecjalizowanych w tym zakresie nauczycieli.
Centrum jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej - zarówno w produkcji, jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność.
Przy budowie budynku zastosowano także szereg rozwiązań ekologicznych, np. panele fotowoltaiczne czy zbiornik retencyjny.
AJ
Zobacz również

Ruszyła jubileuszowa Polagra

Bezpłatna nauka pierwszej pomocy

Driftingowe Mistrzostwa Polski - wielki finał w Poznaniu
