Ruszyła jubileuszowa Polagra

Warsztaty kulinarne, pokazy gotowania, degustacje - to tylko część tego, co znalazło się w programie tegorocznej Polagry. To targi skierowane do firm i przedsiębiorstw zajmujących się produkcją oraz dystrybucją żywności. Na MTP chętni będą mogli wziąć udział w wykładach i szkoleniach na temat prowadzenia własnej firmy oraz dyskusjach o aktualnych trendach. Natomiast blogerzy zmierzą się z profesjonalistami w "Bitwie o smak". Na gości targowych czeka także prawie 300 wystawców. 

Na zdjęciu mężczyzna w garniturze stoi przy mównicy, w tle kobieta - grafika artykułu
Wśród otwierających targi był Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania/ fot. Fotobueno

Polagra świętuje w tym roku 40. urodziny. Jubileuszowa edycja imprezy rozpoczęła się w środę na Międzynarodowych Targach Poznańskich i potrwa 3 dni - do piątku, 26 września. Przez ten czas na gości czekać będą liczne prelekcje, debaty, panele dyskusyjne, a także warsztaty, szkolenia i pokazy gotowania. 

Eksperci dyskutować będą m.in. o takich zagadnieniach, jak zwiększenie wydajności produkcji czy rozwój własnej firmy. Nie zabraknie także rozmów o tym, co jest bardzo przydatne w dzisiejszych czasach - jak budować pozytywny wizerunek w sieci, organizować atrakcyjne eventy, tworzyć fotografię kulinarną oraz przyciągać do restauracji gości z pomocą mediów społecznościowych. 

Temperaturę podgrzeje niewątpliwie kulinarne starcie blogerów z zawodowymi szefami kuchni. Każdy pojedynek to 45-60 minut emocjonującego show. O zwycięstwie decyduje publiczność. 

Polagra to jednak nie tylko wykłady, rozmowy i pokazy, ale również możliwość nawiązania biznesowych kontaktów. W tym roku na uczestników czeka prawie 300 wystawców, nie tylko z Polski, ale również z zagranicy. 

Ekspozycja targowa budowana jest w oparciu o 3 równoległe salony: Food - żywność, Foodtech - technologie i dodatki spożywcze oraz Horeca - wyposażenie dla lokali gastronomicznych. 

Opakowania, etykiety i technologie przyszłości

Tak jak w poprzednich latach Polagra będzie połączona z targami opakowań, etykiet i technologii przyszłości - Taropak 2025.

W jednym miejscu spotkają się producenci, dostawcy i użytkownicy opakowań reprezentujący m.in. branżę spożywczą, kosmetyczną, farmaceutyczną czy e-commerce. Wystawcy zaprezentują nowoczesne maszyny pakujące, innowacyjne rozwiązania etykietujące czy systemy wspierające gospodarkę obiegu zamkniętego.

- Synergia obu wydarzeń daje uczestnikom unikalną możliwość kompleksowego spojrzenia na rynek, od surowców i produkcji, przez opakowania i etykiety, aż po dystrybucję, sprzedaż i gastronomię. To trzy dni premier, debat eksperckich, prezentacji innowacji i spotkań z liderami branży, które pozwolą przygotować biznes na wyzwania przyszłość - zachęcają organizatorzy wydarzenia.

Informacje praktyczne 

Ekspozycja targów Polagra i Taropak oraz towarzyszące jej strefy warsztatowe, szkoleniowe i specjalne wydarzenia zlokalizowane będą w 5 pawilonach wystawienniczych (6, 7, 7A, 8, 8A).

Na MTP najlepiej dostać się wejściem wschodnim (od ul. Głogowskiej) oraz zachodnim (od ul. Śniadeckich). Warto skorzystać z parkingu podziemnego PWK - wjazd na wysokości dworca PKP (ul. Głogowska 12). 

Bilety w cenie od 35 do 375 zł można zakupić w kasach oraz online - za pośrednictwem strony ToBilet. Poruszanie się po targach ułatwi aplikacja Polagra 2025

Szczegółowe informacje o wydarzeniu dostępne są na stronach internetowych Polagry oraz Taropak

Wielka fiesta smaków

Kiedy w piątek, 26 września, będą się kończyć Polagra i Taropak, rozpocznie się kolejna impreza związana z jedzeniem - Smaki regionów. To wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Będzie tam można znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywność z całej Polski. 

Więcej informacji o tej imprezie, na którą wstęp jest darmowy, można znaleźć na stronie targów.

AJ

Dowiedz się więcej na temat