Do udziału w konkursie zaproszone są: koła gospodyń wiejskich, restauracje i obiekty gastronomiczne, w tym piekarnie i cukiernie, uczniowie szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego, a także, w osobnej kategorii, winnice z Wielkopolski. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 potrawy i 3 wypieki. W przypadku win jedna winnica może zgłosić maksymalnie 3 rodzaje.
Jak zgłosić się do konkursu?
Potrawy i wypieki
- Wypełniony formularz należy przesłać na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do 12 grudnia 2025 r.
- Gotowe dania lub przekąski trzeba dostarczyć 14 grudnia (niedziela) w godz. 10:00-11:00 do Pałacu na terenie muzeum w Szreniawie.
- Istnieje możliwość wysłania produktów pocztą lub kurierem - szczegóły dostępne są w regulaminie.
- Każda zgłaszana potrawa lub wypiek musi być przygotowana w co najmniej 7 porcjach degustacyjnych. W razie potrzeby organizatorzy zapewniają możliwość podgrzania dań.
- Ocena potrwa od 11:30 do 13:00.
Wina z wielkopolskich winnic
- Zgłoszenia (jeden formularz na każdą winnicę) należy przesłać na dwa adresy kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl oraz redakcja@trybuszon.pl do 5 grudnia 2025.
- Minimum jedna butelka na każdy rodzaj zgłaszanego wina powinna trafić (osobiście lub kurierem) pod adres Explanator/ Trybuszon, ul. Kościelna 30 lok. 59, 60-538 Poznań z dopiskiem "konkurs - Na wigilijnym stole - Wina z Wielkopolskich Winnic".
- Ocena win odbędzie się 12 grudnia 2025 r.
Co będzie oceniane?
Konkurs przewiduje cztery główne kategorie:
- Potrawy wigilijne
- Wypieki świąteczne
- Pierniki - oceniane również przez Dziecięcą Kapitułę, która przyzna "Piernikowe serduszka": złote, srebrne i brązowe
- Wina z wielkopolskich winnic, w tym klasyfikacja w wielu podkategoriach, m.in.:
- czerwone wytrawne i półwytrawne,
- czerwone półsłodkie i słodkie,
- białe wytrawne i półwytrawne,
- białe półsłodkie i słodkie,
- różowe,
- musujące.
Nagrody i wyróżnienia
W każdej kategorii przyznane zostaną:
- Grand Prix - 500 zł,
- Miejsce I, II, III,
- Tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025" dla szczególnie wyróżniających się produktów.
W kategorii win kapituła przyzna dodatkowo złote, srebrne i brązowe medale oraz wyróżnienia w wymienionych podkategoriach. Laureaci otrzymają również limitowane etykiety medalowe, którymi będą mogli oznaczyć swoje nagrodzone wina.
Ogłoszenie wyników i jarmark
Wyniki zostaną ogłoszone w godzinach popołudniowych podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie. Zostaną także opublikowane na stronach i fanpage'u Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego" oraz na stronie Instytutu Skrzynki, głównego organizatora i sponsora nagród.
Jarmark od lat przyciąga rodziny, miłośników tradycji i lokalnego rzemiosła kulinarnego. To doskonała okazja, by poczuć klimat nadchodzących świąt, skosztować regionalnych przysmaków i spędzić czas w wyjątkowej, muzealnej scenerii.
Konkurs odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Kwartalnika Trybuszon, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy oraz Lokalnej Grupy Działania ŻRÓDŁO.
AL., źródło Smaki Powiatu Poznańskiego