Komunikaty

pagina

Smart City

Pominąłeś menu

menu

Na wigilijnym stole 2025

Tradycyjne potrawy, rodzinne receptury i wyjątkowe świąteczne wypieki ponownie znajdą się w centrum uwagi kulinarnych ekspertów. Rozpoczęła się kolejna edycja konkursu "Na wigilijnym stole 2025", organizowanego w ramach dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. To jedno z najważniejszych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym "Smaki Powiatu Poznańskiego" - święto tradycji, lokalnych produktów i talentów kulinarnych.

Plakat regionalnego konkursu kulinarnego, Na wigilijnym stole. Po jednej stronie plakatu fragment stołu z dekoracjami bożonarodzeniowymi, po drugiej informacje o konkursie, które zostały zawarte w treści artykułu. - grafika artykułu
Wyniki zostaną ogłoszone w godzinach popołudniowych podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie, fot. Smaki Powiatu Poznańskiego

Do udziału w konkursie zaproszone są: koła gospodyń wiejskich, restauracje i obiekty gastronomiczne, w tym piekarnie i cukiernie, uczniowie szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego, a także, w osobnej kategorii, winnice z Wielkopolski. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 potrawy i 3 wypieki. W przypadku win jedna winnica może zgłosić maksymalnie 3 rodzaje.

Jak zgłosić się do konkursu?

Potrawy i wypieki

  • Wypełniony formularz należy przesłać na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do 12 grudnia 2025 r.
  • Gotowe dania lub przekąski trzeba dostarczyć 14 grudnia (niedziela) w godz. 10:00-11:00 do Pałacu na terenie muzeum  w Szreniawie.
  • Istnieje możliwość wysłania produktów pocztą lub kurierem - szczegóły dostępne są w regulaminie.
  • Każda zgłaszana potrawa lub wypiek musi być przygotowana w co najmniej 7 porcjach degustacyjnych. W razie potrzeby organizatorzy zapewniają możliwość podgrzania dań.
  • Ocena potrwa od 11:30 do 13:00.

Wina z wielkopolskich winnic

  • Zgłoszenia (jeden formularz na każdą winnicę) należy przesłać na dwa adresy kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl oraz redakcja@trybuszon.pl do 5 grudnia 2025.
  • Minimum jedna butelka na każdy rodzaj zgłaszanego wina powinna trafić (osobiście lub kurierem) pod adres Explanator/ Trybuszon, ul. Kościelna 30 lok. 59, 60-538 Poznań z dopiskiem "konkurs - Na wigilijnym stole - Wina z Wielkopolskich Winnic".
  • Ocena win odbędzie się 12 grudnia 2025 r.

Co będzie oceniane?

Konkurs przewiduje cztery główne kategorie:

  1. Potrawy wigilijne
  2. Wypieki świąteczne
  3. Pierniki - oceniane również przez Dziecięcą Kapitułę, która przyzna "Piernikowe serduszka": złote, srebrne i brązowe
  4. Wina z wielkopolskich winnic, w tym klasyfikacja w wielu podkategoriach, m.in.:
  • czerwone wytrawne i półwytrawne,
  • czerwone półsłodkie i słodkie,
  • białe wytrawne i półwytrawne,
  • białe półsłodkie i słodkie,
  • różowe,
  • musujące.

Nagrody i wyróżnienia

W każdej kategorii przyznane zostaną:

  • Grand Prix - 500 zł,
  • Miejsce I, II, III,
  • Tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025" dla szczególnie wyróżniających się produktów.

W kategorii win kapituła przyzna dodatkowo złote, srebrne i brązowe medale oraz wyróżnienia w wymienionych podkategoriach. Laureaci otrzymają również limitowane etykiety medalowe, którymi będą mogli oznaczyć swoje nagrodzone wina.

Ogłoszenie wyników i jarmark 

Wyniki zostaną ogłoszone w godzinach popołudniowych podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie. Zostaną także opublikowane na stronach i fanpage'u Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego" oraz na stronie Instytutu Skrzynki, głównego organizatora i sponsora nagród.

Jarmark od lat przyciąga rodziny, miłośników tradycji i lokalnego rzemiosła kulinarnego. To doskonała okazja, by poczuć klimat nadchodzących świąt, skosztować regionalnych przysmaków i spędzić czas w wyjątkowej, muzealnej scenerii.

Konkurs odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Kwartalnika Trybuszon, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy oraz Lokalnej Grupy Działania ŻRÓDŁO.

AL., źródło Smaki Powiatu Poznańskiego

Załączniki

Dowiedz się więcej na temat

Do góry