Polska Nalewka Roku 2025

Obrady Kapituły Smaku
Jury obradowało w Hotelu Kolegiackim, a w jego skład weszli:
- Hieronim Błażejak - Przewodniczący Kapituły
- Wojciech Suchanek - Wiceprzewodniczący Kapituły
- Jan Babczyszyn - Prezes Fundacji Instytutu Skrzynki
- Ewa Michalska
- Wiktor Kląskała-Mroczek
- Przemysław Daroszewski
- Niclas Fjellström (Szwecja).
Kapituła oceniała nie tylko smak i aromat, ale także oryginalność receptur, kunszt wykonania oraz zakorzenienie w tradycji.
Laureaci konkursu
Grand Prix trafiło do Henryka Oczkowskiego (Wieprz, woj. śląskie) za wyjątkową Nalewkę Wiśniową. Na podium znalazły się również:
I miejsca:
- Nalewka Malina z burakiem, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
- Nalewka Mahonia z pigwowcem, autorka Danuta Pietrusik (Kodeń, woj. lubelskie)
- Nalewka Miętowa, autor Henryk Oczkowski (Wieprz, woj. śląskie)
II miejsce:
- Nalewka Czeremcha, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
- Nalewka Pieczona Ałycza z kwiatem akacji, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
- Nalewka Dereń 2021, autor Piotr Kazberuk (Hajnówka, woj. podlaskie)
III miejsca:
- Nalewka Figi suszone z miodem 2024, autor Piotr Kazberuk (Hajnówka, woj. podlaskie)
- Nalewka Tarnina 2022, autor Andrzej Kudlicki (Uroczystko Iwnia, Adamów, woj. lubelskie)
- Nalewka Cytryniec chiński metodą farmaceutów z marzanką wonną autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
Wyróżnienia i nagrody specjalne
Kapituła przyznała także liczne wyróżnienia dla wyjątkowych receptur, m.in. nalewek z derenia, dzikiej róży, jagody kamczackiej, mirabelek czy malin.
Szczególne wyróżnienia przypadły:
- Nagroda Specjalna im. Hanny Szymaderskiej - Nalewka Pigwa z miodem, autor Robert Wierzchołowski (Ostrówek maz., woj. mazowieckie),
- Nagroda Specjalna im. Piotra Bikonta: Nalewka Malina z burakiem, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, woj. wielkopolskie)
- Nagroda Specjalna za Najlepszą Nalewkę z Powiatu Poznańskiego: Nalewka Malina z burakiem, autor Andrzej Kurek (Suchy Las, gm. Suchy Las).
Organizatorem konkursu była Fundacja Instytutu Skrzynki, przy współpracy Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Partnerami wydarzenia zostali Powiat Poznański oraz Miasto Poznań.
Konkurs Polska Nalewka Roku po raz kolejny udowodnił, że domowe nalewki to nie tylko smak, ale także kawał historii, pasji i kultury, która zasługuje na szczególne miejsce w polskim dziedzictwie kulinarnym.
AL
Zobacz również

Polska nalewka - płynne dziedzictwo

Leśne smaki 2025 - konkurs kulinarny

Na Wielkanocnym Stole 2025 - wyniki konkursu
