Przepis na weekend - pieczone bakłażany

Gdy jesień zaczyna niemrawo szeptać za oknem, a dni stają się coraz chłodniejsze, nic tak nie rozgrzeje domu, jak aromatyczne warzywa w towarzystwie pomidorów, czosnku i ziół. Dziś prosty, ale efektowny przepis na pieczone bakłażany, idealny sposób, by wprowadzić ciepło i kolor na stół. Poniżej, krok po kroku, przepis oraz kilka ciekawostek o tym warzywie, które warto poznać.

Foremka z bakłażanami naciętymi w kratkę, obok kulki mozzarelli, pomidory i bazylia. - grafika artykułu
Już w XVI wieku oberżyna pojawia się w Polsce w dokumentach jako roślina lecznicza, fot. AL

Już w XVI wieku oberżyna pojawia się w Polsce w dokumentach jako roślina lecznicza, a znana była pod różnymi nazwami, np. melongena czy gruszka miłości. Początkowo uprawiano ją głównie w ogrodach botanicznych i przy klasztorach, jako roślinę egzotyczną. Dziś bakłażan jest coraz łatwiej dostępny i coraz bardziej popularny, a przepisy z bakłażanem w roli głównej cieszą się uznaniem.

Jesienne rozgrzanie, czyli pieczone bakłażany

Składniki (2 porcje lub 4 jako dodatek)

  • 2 bakłażany
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 3 ząbek czosnku
  • Garść pokrojonych oliwek
  • 2 kulki mozzarelli
  • Oregano i bazylia
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Bakłażany przecinamy wzdłuż na połówki. Wnętrze nacinamy delikatnie w kratkę, uważając, by nie przeciąć skóry). Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Dwa nieobrane ząbki czosnku wrzucamy pomiędzy bakłażany. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut, aż będą miękki i lekko rumiane.

Na odrobinie oliwy podsmażany krótko jeden posiekany ząbek czosnku, dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem i razem dusimy około 20 min.

Na podpieczone bakłażany wyciskamy podpieczony czosnek i go rozsmarowujemy, następnie nakładamy pomidory, "kruszymy" na nie mozzarellę i posypujemy oliwkami. Całość wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyciągnięciu dekorujemy bazylią.

Dlaczego warto sięgnąć po bakłażana?

Bakłażan to nie tylko smaczne warzywo ale kopalnia składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz K, a także minerały takie jak potas, magnez, wapń i miedź. Poza tym jest bogaty w błonnik pokarmowy, który sprzyja trawieniu i daje uczucie sytości. Dodatkowo bakłażany mają silne właściwości przeciwutleniające, szczególnie w skórce znajdują się antocjany i nasunina, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i może spowalniać procesy starzenia się tkanek. Bakłażan wspomaga układ krążenia oraz działa odtruwająco i detoksykacyjnie.

Warto jednak pamiętać, że bakłażan nie nadaje się do spożycia na surowo, zawiera bowiem solaninę, która może być toksyczna w większych ilościach. Poddanie obróbce cieplnej (pieczenie, gotowanie, duszenie) eliminuje ten problem.

Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL

Dowiedz się więcej na temat