Przepis na weekend - kluski leniwe z jagodami

Dzisiejszy przepis to właśnie tradycyjne kluski leniwe, krojone po poznańsku na szagę, czyli ukośnie, z dodatkiem sezonowych jagód. Owoce nie tylko podnoszą walory smakowe dania, ale także niosą korzyści zdrowotne. Jagody zawierają naturalne barwniki działające przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspomagają trawienie i pracę jelit. Te niepozorne małe owoce wzmacniają odporność i wspierają zdrowe kości oraz układ krążenia. A do tego mają niski indeks glikemiczny (są zalecane osobom, które kontrolują poziom cukru we krwi) oraz pomagają w walce z infekcjami układu moczowego i jamy ustnej.
Przepis na kluski leniwe z jagodami
Składniki (4 porcje):
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki)
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 200 g jagód
- 75 g masła
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 100 ml kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- Odrobina brązowego cukru
- Cynamon
Twaróg mieszamy z solą, jajkami i mąką. Staramy się nie dosypywać więcej mąki, ponieważ im więcej dajemy mąki, tym twardsze wychodzą kluski.
Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy przygotowaną masę i dzielimy ją na porcje. Z każdej formujemy wałek, spłaszczamy go i kroimy na ukos (szagę) pojedyncze leniwe.
Zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy partiami kluski. Gotujemy je przez 4 minuty. Odcedzamy z wody.
Rozpuszczamy masło na rozgrzanej patelni, dodajemy bułkę tartą i szczyptę soli. Smażymy aż bułka zarumieni się. Wówczas na patelnię dorzucamy ugotowane kluski leniwe i obtaczamy je w bułce tartej i maśle.
Jagody dokładnie myjemy i mieszamy z łyżką brązowego cukru i cynamonem.
Leniwe podajemy obficie posypane jagodami z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL
Zobacz również

Przepis na weekend - pieczone bakłażany

Przepis na weekend - placuszki bananowe z malinami

Wielkopolska pyrą stoi
