Przepis na weekend - kluski leniwe z jagodami

Kluski leniwe, przez niektórych nazywane pierogami są znane w polskiej kuchni od lat. Pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą już z XV wieku. Były popularne w domach wiejskich, jako szybki, sycący i tani posiłek przygotowywany dla rodzin. Leniwe słyną z delikatnej tekstury i prostoty przygotowania. Zamiast osobno wybraniać ciasto na pierogi, nadziewać je i zlepiać, gospodynie po prostu mieszały twaróg, mąkę i jaja razem i kroiły gotową masę na kawałki. Często kluski podawane były na słodko, z cukrem, śmietaną, bułką tartą i cynamonem.

Kluski leniwe z jagodami i kleksem śmietany na niebieskim talerzu. - grafika artykułu
Tradycyjne leniewe z dodatkiem jagód, fot. AL

Dzisiejszy przepis to właśnie tradycyjne kluski leniwe, krojone po poznańsku na szagę, czyli ukośnie, z dodatkiem sezonowych jagód. Owoce nie tylko podnoszą walory smakowe dania, ale także niosą korzyści zdrowotne. Jagody zawierają naturalne barwniki działające przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspomagają trawienie i pracę jelit. Te niepozorne małe owoce wzmacniają odporność i wspierają zdrowe kości oraz układ krążenia. A do tego mają niski indeks glikemiczny (są zalecane osobom, które kontrolują poziom cukru we krwi) oraz pomagają w walce z infekcjami układu moczowego i jamy ustnej.

Przepis na kluski leniwe z jagodami

Składniki (4 porcje):

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki)
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 200 g jagód
  • 75 g masła
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 100 ml kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • Odrobina brązowego cukru
  • Cynamon

Twaróg mieszamy z solą,  jajkami i mąką. Staramy się nie dosypywać więcej mąki, ponieważ im więcej dajemy mąki, tym twardsze wychodzą kluski.

Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy przygotowaną masę i dzielimy ją na porcje. Z każdej formujemy wałek, spłaszczamy go i kroimy na ukos (szagę) pojedyncze leniwe.

Zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy partiami kluski. Gotujemy je przez 4 minuty. Odcedzamy z wody.

Rozpuszczamy masło na rozgrzanej patelni, dodajemy bułkę tartą i szczyptę soli. Smażymy aż bułka zarumieni się. Wówczas na patelnię dorzucamy ugotowane kluski leniwe i obtaczamy je w bułce tartej i maśle.

Jagody dokładnie myjemy i mieszamy z łyżką brązowego cukru i cynamonem.

Leniwe podajemy obficie posypane jagodami z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL

Dowiedz się więcej na temat