Przepis na weekend - risotto ze szparagami

Przepis - składniki (2 -3 porcje)
- Pęczek białych lub zielonych szparagów
- Cebula
- Koperek
- 3/4 kubka ryżu do risotto
- 1 i 1/2 kubka bulionu warzywnego
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 kubka kremówki (można pominąć, ale raz się żyje)
- 2 łyżki startego grana padano
Cebulkę drobno kroimy, szparagi obieramy i kroimy na 2 centymetrowe kawałki.
Roztapiamy na patelni z grubym dnem masło klarowane i wrzucamy cebulę. Szklimy ją po czym dodajemy ryż (nie płuczemy go!). Smażymy cały czas mieszając aż ryż stanie się "przezroczysty" (ok 2 min). Podlewamy białym winem, mieszamy i czekamy aż wino odparuje.
Dodajemy szparagi i podlewamy bulionem (najpierw pół kubka, mieszamy, czekamy aż ryż wpije bulion i znów dodajemy pół kubka, czynność powtarzamy aż do końca bulionu).
Dodajemy kremówkę i mieszamy. Próbujemy, czy ryż jest już wystarczająco miękki, jeśli nie dodajemy jeszcze trochę bulionu. Wyłączamy gaz pod patelnią, na wierzch kładziemy masło i ser i przykrywamy patelnię. Czekamy kilka minut, aż masło i ser rozpuszczą się. Całość ostatni raz mieszamy i podajemy posypane koperkiem.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL
Zobacz również

Przepis na weekend - jagodzianki

Euroliść - prawdziwe eko czy chwyt marketingowy

Przepis na weekend - bowl śniadaniowy
