Ekologiczny przepis na fantastyczne kolorowe pisanki... i świetną świąteczną zabawę

Są charakterystycznym symbolem Świąt Wielkanocnych. Pojawiają się niemal na każdym świątecznym stole obok baranka, zajączka, czy palmy. Barwione jajka. Dziś przypominamy w jaki sposób można je pokolorować korzystając z naturalnych barwników.

Ekojajka - grafika artykułu
Świąteczne pisanki można zabarwić stosując naturalne produkty, na co dzień dostępne w każdej kuchni

Zazwyczaj barwimy je gotowymi farbkami spożywczymi, albo co najwyżej łupinami z cebuli. Dzisiaj zachęcamy do przeprowadzenia kilku domowych doświadczeń. Oczywiście w internecie można znaleźć znacznie więcej niezwykłych przepisów na fantastyczne pisanki. My przedstawiamy tylko kilka najpopularniejszych. W każdym razie eksperymentujcie i dobrze

Bordowy - łupinki cebuli

To najbardziej tradycyjny, babciny sposób na bordowy kolor. Warto pamiętać, że im więcej łupinek, tym bardziej intensywny będzie efekt farbowania.
Łupiny z cebuli trzeba włożyć do garnka, na nich poukładać jajka. Następnie zalewamy wszystko zimną wodą, dodajemy 2-3 łyżki octu i trochę soli. Na górę wykładamy resztę łupinek. Gotujemy wszystko 10 minut. Nie wyciągamy od razu jajek z garnka. Jeśli będą pozostawione do ostudzenia wody, kolor będzie bardziej głęboki.

Żółty - kurkuma

Jajka żółte jak słońce? Ten efekt uzyskamy z kurkumą. Uwaga! Ta przyprawa bardzo intensywnie barwi nie tylko jajka, ale też może zafarbować dłonie.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy 4-5 łyżek kurkumy, sól i ocet, a następnie jajka. Wywar gotujemy wszystko 10 minut. Całość należy potrzymać w garnku aż do wystygnięcia.

Niebieski - czerwona kapusta

Piękny niebieski kolor uzyskamy za pomocą czerwonej kapusty. Wystarczy posiekać pół główki kapusty, wrzucić do garnka wraz z 2-3 łyżkami octu, szczyptą soli i wodą, następnie gotować wywar około 20 minut. Do wywaru z kapusty trzeba przełożyć jajka i gotować jeszcze 10 minut. Aby uzyskać spektakularny efekt, warto zostawić jajka na całą noc w wywarze.

Zielony - szpinak

Jeśli marzą się wam zielone jajka, skorzystajcie ze świeżego szpinaku. Liście szpinaku wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Do gotującego się szpinaku wkładamy jajka i gotujemy około 15 minut. Polecamy, aby jajka zostawić w wywarze na całą noc. Szpinak mało współpracuje, ale nie poddawajcie się.

Czerwony - burak

Jajka czerwone, albo różowe? Farbowanie z użyciem buraka pomoże uzyskać kolor czerwony - na brązowych skorupkach, lub różowy - na białych.
Obrane i pokrojone w plastry buraki przekładamy do garnka. Następnie dodajemy sól, 3-4 łyżki octu oraz jajka. Gotujemy wszystko 10 minut. Jajka pozostawiamy w wywarze do wystygnięcia.