Komunikaty

pagina

Wszystko o odpadach

Pominąłeś menu

menu

Lokalnie i bez marnowania, czyli świętujemy Światowy Dzień Żywności

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by zastanowić się, jak nasze codzienne wybory wpływają na ilość odpadów i marnowanej żywności. Każdy z nas może ograniczyć te straty zaczynając od prostych zmian podczas zakupów i planowania posiłków. Przeczytaj, co możesz zrobić, by dbać o środowisko i jednocześnie wspierać lokalnych producentów.

Grafika przedstawia treść "Planujesz, nie marnujesz. 16 października Światowy Dzień Żywności" oraz rozrzucone warzywa i owoce - grafika artykułu
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności

Codzienne decyzje zakupowe mają duży wpływ na ilość odpadów, które wytwarzamy. Planując zakupy spożywcze, kupując tylko tyle, ile naprawdę potrzebujemy, oraz sięgając po produkty w opakowaniach wielokrotnego użytku i bez zbędnego plastiku, możemy znacząco ograniczyć ilość wyrzucanej żywności i odpadów opakowaniowych.

Dodatkowo, wybierając sezonowe warzywa i owoce z lokalnych upraw, zyskujemy nie tylko świeższe i zdrowsze produkty, ale też zmniejszamy ślad węglowy związany z transportem żywności. To prosty sposób, by dbać o środowisko - mniej odpadów, mniej emisji i więcej świadomych wyborów na co dzień.

Dlatego zachęcamy do odwiedzenia Poznańskiego Zielonego Targu, działającego od 2010 roku przy ul. Przełajowej 5 na Winogradach. W każdą sobotę, w godzinach od 7:00 do 13:00, można tam znaleźć m.in. świeże warzywa, owoce, pieczywo, miody, sery, przetwory, przyprawy, oleje, a nawet rękodzieło czy naturalne kosmetyki.

Kupując lokalnie i z rozwagą, wspólnie możemy ograniczyć marnowanie jedzenia oraz ilość odpadów trafiających do pojemników. Zacznijmy od prostych zmian - już przy najbliższych zakupach.

Dowiedz się więcej na temat

Do góry