Ryś jest największym kotem Europy

Niegdyś zamieszkiwał prawie całą Europę, Azję i Amerykę Północną. Obecnie zachował się już tylko w kilkunastu krajach Europy oraz w Azji i Ameryce. W Polsce występuje w puszczach Augustowskiej i Białowieskiej oraz w Bieszczadach i Beskidach.. Od 1995 roku objęty jest w Polsce ochroną gatunkową i jest wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt. Ryś znajduje się także w aneksie A Rozporządzenia Wspólnoty Europejskiej nr 1332/2005, oznacza to, że zakazane jest (bez odpowiedniego zezwolenia Ministerstwa Środowiska) zarówno kupno i sprzedaż żywych rysi, oraz wszelkich wyrobów z nich wykonanych, jak i przewożenie ich przez granicę UE.

Liczba rysi w Polsce wynosi 200 osobników, większość z nich występuję w polskiej części Karpat (tzw. rysie karpackie), ok. 60 osobników jest rozproszonych w lasach na północnym-wschodzie kraju (tzw. rysie nizinne). Niestety w ciągu ostatnich 20 lat zasięg występowania rysia w Polsce dramatycznie się zmniejszył. Ryś zniknął z Puszczy Piskiej i Lasów Napiwodzko-Ramuckich.

Głowa rysia przypomina głowę kota. Jest okrągła z trójkątnymi, długimi uszami, zakończonymi charakterystycznymi czarnymi pędzelkami włosów. Oczy są duże, o barwie szarozielonej. Sierść z wierzchu jest barwy od szarożółtej do ciemno- rudej. Zimą futro rysia nabiera srebrnego odcienia, dzięki czemu kontury sylwetki giną na tle ośnieżonych pni i runa. U większości okazów występują na kończynach i bokach ciała cętki, plamy lub kreski czarne bądź ciemnobrązowe. Dorosłe samce osiągają 20-25 kg wagi ciała, a samice od 17-19 kg.

Ryś odpoczywa za dnia, a w nocy rusza na łowy. Jest zwierzęciem mięsożernym, żywi się ssakami, ptakami, drobnymi gryzoniami, płazami, a także padliną.

Długość życia rysia wynosi około 12-16 lat.