Przepis na weekend - krem z buraków

Wraz z nadejściem wiosny wracamy do lżejszych, ale jednocześnie energetyzujących dań, które dodają sił i wzmacniają organizm po zimie. Jednym z naszych faworytów jest zupa krem z buraków - danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze: smak, zdrowie i polską tradycję.

Zupa krem z buraków z pokruszonym kozim serem w miseczce, która stoi na deskach. - grafika artykułu
Buraki to prawdziwy skarb polskich warzywników, fot. AL

Burak - nasze narodowe superwarzywo

Buraki to prawdziwy skarb polskich warzywników. Są dostępne przez cały rok, ale właśnie wiosną smakują najlepiej - młode, soczyste, pełne witamin i minerałów. Bogate w żelazo, magnez i witaminę C, wzmacniają odporność, poprawiają krążenie i dodają energii. Nie bez powodu nasi przodkowie chętnie sięgali po barszcz - my idziemy krok dalej i proponujemy buraki w nowoczesnej, kremowej odsłonie.

Krem z pieczonych buraków - smak, który zachwyca

Krem przygotowany z pieczonych buraków zyskuje głębokim smakiem, który doskonale komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Imbir i odrobina chili wprowadzają nutkę pikanterii, która pobudza zmysły, a czosnek dodaje zupie charakteru. Całość łagodzi mleczko kokosowe, które czyni zupę aksamitnie kremową. Wisienką na torcie jest kozi ser. Dodany tuż przed podaniem, rozpływa się w gorącym kremie, nadając mu szlachetnej gładkości. To połącznie smaków, które zaskakuje i uzależnia od pierwszej łyżki.

Składniki:

  • 3 duże pieczone buraki (buraki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 200 st. C przez około godzinę, aż będą miękkie)
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • masło klarowane
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól i pieprz
  • limonka
  • kozi ser

Upieczone buraki pokroić na kawałki, zostawiając ćwiartkę buraka, którą należy pokroić w cienkie paseczki. Imbir, czosnek i papryczkę chili drobno pokroić.

Na dnie garnka rozgrzać masło klarowane, dodać czosnek, imbir i papryczkę chili. Podsmażać wszystko przez 1 minutę.

Dodać pokrojone buraki i wszystko wymieszać. Dodać mleczko kokosowe, ok 1,5 szklanki wody, pół łyżeczki soli i gotować przez 12 minut na niewielkim ogniu.

Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodać pozostawione paseczki buraka oraz pokruszony ser kozi.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.

AL