Przepis na weekend - krem z buraków

Burak - nasze narodowe superwarzywo
Buraki to prawdziwy skarb polskich warzywników. Są dostępne przez cały rok, ale właśnie wiosną smakują najlepiej - młode, soczyste, pełne witamin i minerałów. Bogate w żelazo, magnez i witaminę C, wzmacniają odporność, poprawiają krążenie i dodają energii. Nie bez powodu nasi przodkowie chętnie sięgali po barszcz - my idziemy krok dalej i proponujemy buraki w nowoczesnej, kremowej odsłonie.
Krem z pieczonych buraków - smak, który zachwyca
Krem przygotowany z pieczonych buraków zyskuje głębokim smakiem, który doskonale komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Imbir i odrobina chili wprowadzają nutkę pikanterii, która pobudza zmysły, a czosnek dodaje zupie charakteru. Całość łagodzi mleczko kokosowe, które czyni zupę aksamitnie kremową. Wisienką na torcie jest kozi ser. Dodany tuż przed podaniem, rozpływa się w gorącym kremie, nadając mu szlachetnej gładkości. To połącznie smaków, które zaskakuje i uzależnia od pierwszej łyżki.
Składniki:
- 3 duże pieczone buraki (buraki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 200 st. C przez około godzinę, aż będą miękkie)
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- masło klarowane
- 1 puszka mleczka kokosowego
- sól i pieprz
- limonka
- kozi ser
Upieczone buraki pokroić na kawałki, zostawiając ćwiartkę buraka, którą należy pokroić w cienkie paseczki. Imbir, czosnek i papryczkę chili drobno pokroić.
Na dnie garnka rozgrzać masło klarowane, dodać czosnek, imbir i papryczkę chili. Podsmażać wszystko przez 1 minutę.
Dodać pokrojone buraki i wszystko wymieszać. Dodać mleczko kokosowe, ok 1,5 szklanki wody, pół łyżeczki soli i gotować przez 12 minut na niewielkim ogniu.
Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodać pozostawione paseczki buraka oraz pokruszony ser kozi.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL
Zobacz również

Świeże pomidory kontra przecier

Przepis na weekend - Pieczone szparagi z płatkami migdałów

Przepis na weekend - bajgiel z omletem
