Słodkie i zdrowe smakołyki z okazji Dnia Dziecka

1 czerwca to dzień pełen uśmiechów, zabawy i pysznych smakołyków. Dzień Dziecka to doskonała okazja, by przygotować dla najmłodszych wyjątkowe przysmaki, które nie tylko ich ucieszą, ale i są przyjazne dla zdrowia. Oto propozycje kulinarne na ten wyjątkowy dzień, które można przygotować razem z dziećmi. Wspólny czas w kuchni będzie z pewnością najwspanialszym wspomnieniem tego dnia.

Na kolorowym obrusie słodkie przekąski: popcorn, galaretka w miseczkach ze skórek pomarańczy, muffinki, szaszłyki owocowe, ciasteczka z bananami. - grafika artykułu
Propozycje kulinarne na Dzień Dziecka, obraz wygenerowany przez AI

Tęczowe szaszłyki owocowe

Kolorowe, słodkie i pełne witamin - owocowe szaszłyki owocowe. Wystarczy pokroić ulubione owoce, np. banany, kiwi, truskawki, arbuza, winogrona, a następnie nadziać je na patyczki. Dzieci uwielbiają pomagać w ich przygotowaniu - to świetna zabawa i sposób na wspólne spędzanie czasu. Szaszłyki można podać z jogurtem naturalnym z odrobiną miodu.

Mini ciasteczka z masłem orzechowym i bananem

Bez pieczenia, bez cukru, ale pełne smaku! Wymieszaj dojrzałego banana z łyżką masła orzechowego i płatkami owsianymi. Uformuj małe ciasteczka i włóż do lodówki na minimum godzinę. I gotowe! Można obtoczyć ciasteczka w kakao albo skropić je polewą z rozpuszczonej czekolady.

Galaretki w owocach

Wydrążone połówki pomarańczy, grapefruita czy arbuza napełnij kolorową galaretką. Galaretkę możesz zrobić samodzielnie z naturalnych soków. Po stężeniu wystarczy pokroić na plasterki a efekt będzie zachwycający.

Babeczki marchewkowe

Słodkie i mięciutkie, a zrobione z warzywa. Marchewkowe muffinki to doskonały kompromis między pysznym a zdrowym. Muffinki możemy udekorować kremem z serka śmietankowego z odrobiną brązowego cukru i masła i posypać wiórkami czekoladowymi.

Domowy popcorn karmelowy

Domowy popcorn będzie zdecydowanie zdrowszą przekąską. A jeśli jeszcze wzbogacimy go domowym karmelem może okazać się hitem. W jednym garnku przygotuj popcorn, na dnie wlewając olej i wsypując porcję popcornu. Garnek przykryj i wstaw na płytę a po chwili zacznie "wyskakiwać" gotowy popcorn. Teraz pora na drugi garnek, w którym rozpuszczamy masło z miodem i odrobiną cynamonu, a następnie obtaczamy nim świeżo zrobiony popcorn.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.

AL

Dowiedz się więcej na temat