Słodkie i zdrowe smakołyki z okazji Dnia Dziecka

Tęczowe szaszłyki owocowe
Kolorowe, słodkie i pełne witamin - owocowe szaszłyki owocowe. Wystarczy pokroić ulubione owoce, np. banany, kiwi, truskawki, arbuza, winogrona, a następnie nadziać je na patyczki. Dzieci uwielbiają pomagać w ich przygotowaniu - to świetna zabawa i sposób na wspólne spędzanie czasu. Szaszłyki można podać z jogurtem naturalnym z odrobiną miodu.
Mini ciasteczka z masłem orzechowym i bananem
Bez pieczenia, bez cukru, ale pełne smaku! Wymieszaj dojrzałego banana z łyżką masła orzechowego i płatkami owsianymi. Uformuj małe ciasteczka i włóż do lodówki na minimum godzinę. I gotowe! Można obtoczyć ciasteczka w kakao albo skropić je polewą z rozpuszczonej czekolady.
Galaretki w owocach
Wydrążone połówki pomarańczy, grapefruita czy arbuza napełnij kolorową galaretką. Galaretkę możesz zrobić samodzielnie z naturalnych soków. Po stężeniu wystarczy pokroić na plasterki a efekt będzie zachwycający.
Babeczki marchewkowe
Słodkie i mięciutkie, a zrobione z warzywa. Marchewkowe muffinki to doskonały kompromis między pysznym a zdrowym. Muffinki możemy udekorować kremem z serka śmietankowego z odrobiną brązowego cukru i masła i posypać wiórkami czekoladowymi.
Domowy popcorn karmelowy
Domowy popcorn będzie zdecydowanie zdrowszą przekąską. A jeśli jeszcze wzbogacimy go domowym karmelem może okazać się hitem. W jednym garnku przygotuj popcorn, na dnie wlewając olej i wsypując porcję popcornu. Garnek przykryj i wstaw na płytę a po chwili zacznie "wyskakiwać" gotowy popcorn. Teraz pora na drugi garnek, w którym rozpuszczamy masło z miodem i odrobiną cynamonu, a następnie obtaczamy nim świeżo zrobiony popcorn.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL
Zobacz również

Karnawałowe przekąski z pstrąga

Przepis na weekend - kluski leniwe z jagodami

Smaki babcinych szuflad
