Komunikaty

pagina

Smart City

Pominąłeś menu

menu

Wielkopolskie smaki Wigilii

Wigilia Bożego Narodzenia to w Wielkopolsce nie tylko wyjątkowy wieczór w rodzinnym gronie, ale także ważny element regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Tradycyjna wieczerza rozpoczynana się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdy, łączy symbolikę, historię i smaki, które przez pokolenia kształtowały świąteczną kuchnię regionu.

Pierniczki udekorowane lukrem na drewnianej desce. - grafika artykułu
Bez pierniczków trudno wyobrazić sobie święta, fot. AL

Samo słowo "Wigilia" wywodzi się z łacińskiego vigiliae i oznacza czuwanie. Ten wieczór od zawsze miał wyjątkowy charakter, pełen skupienia, oczekiwania i wspólnego celebrowania. 

Symbolika przy wigilijnym stole

Wieczerzę w wielu domach poprzedza dzielenie się opłatkiem. To gest pojednania, bliskości i dobrych życzeń. W wielkopolskiej tradycji opłatek miał także znaczenie symboliczne: kładziono go na dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa, a dawniej dzielono się nim również ze zwierzętami gospodarskimi. 

Wielkopolska wyróżnia się także postacią Gwiazdora - regionalnego bohatera świąt, znanego głównie w zachodniej Polsce, który do dziś budzi emocje i radość wśród najmłodszych.

Dwanaście dań - tradycja i znaczenie

Zupy

Wielkopolską Wigilię najczęściej otwierają :

  • barszcz czerwony z uszkami, przygotowany na naturalnym zakwasie z buraków, podawany z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem
  • zupa grzybowa - aromatyczna, gotowana na suszonych leśnych grzybach, silnie związana z tradycją regionu.

Spotyka się również zupę rybną przygotowywaną na bazie karpia, szczupaka lub okonia.

Dania główne

Na wielkopolskim stole nie może zabraknąć:

  • karpia smażonego lub w galarecie - choć jego popularność wzrosła dopiero w XX wieku, dziś uznawany jest za symbol Wigilii,
  • pierogów z kapustą i grzybami - ręcznie lepionych, często wspólnie przez kilka pokoleń,
  • śledzi - podawanych w śmietanie z cebulką i jabłkiem lub w oleju z kiszoną cebulą,
  • kapusty z grochem lub fasolą - dania postnego, sycącego i mocno zakorzenionego w kuchni regionu,
  • sałatek śledziowych - będących przykładem współczesnych interpretacji tradycji.

Słodkie zakończenie Wigilii

Wielkopolska kuchnia świąteczna ma swoje wyjątkowe desery:

  • makiełki - jeden z najbardziej charakterystycznych wielkopolskich przysmaków wigilijnych, przygotowywane z bułki pszennej, maku, mleka, miodu i rodzynek,
  • makowiec, piernik oraz sernik - wypieki obecne na stołach od pokoleń, symbolizujące dostatek i świąteczną obfitość,
  • kompot z suszu - napój z suszonych jabłek, gruszek i śliwek, aromatyzowany cynamonem i goździkami.

Smaki, które warto przypomnieć

Dawna kuchnia wielkopolska znała także potrawy, które dziś należą do rzadkości na świątecznym stole, jak kasza jaglana czy zapomniane polewki. Coraz częściej jednak lokalni kucharze i pasjonaci kulinariów sięgają po stare receptury, nadając im nowoczesną formę i przypominając o bogactwie regionalnej tradycji.

Wielkopolska Wigilia to coś więcej niż kolacja, to kulinarna opowieść o regionie, wspólnych wartościach i pamięci o dawnych smakach, które wciąż mają swoje miejsce przy świątecznym stole.

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami

Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska z 1955 roku. Może zainspiruje Was podczas świątecznych przygotowań.

  • 20 dkg kaszy jaglanej
  • 15-20 dkg suszonych śliwek
  • 6 dkg tłuszczu
  • 3/4 l wody
  • sól, cukier
  • 4 dkg masła do polania

Umyte śliwki ugotować na pół miękko, wyjąć pestki. Kaszę opłukać, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, zalać gorącą wodą (2 razy tyle wody co kaszy), wymieszać ze śliwkami i tłuszczem, posolić, dosłodzić i zagotować. Wstawić pod przykrywką do piekarnika na 30-40 minut. Podawać posypane cukrem i polane masłem. 

Ugotowaną kaszę można przekładać w rondelku warstwami poszatkowanych lub startych na tarce jabłek, przyprawionych cukrem, cynamonem lub skórką pomarańczową. Można też dodać trochę orzechów i zapiec. Aby przepis był bardziej świąteczny na wierzch moża dodać ubitą śmietanę.

AL

Dowiedz się więcej na temat

Do góry