Unilever otworzy w Poznaniu centrum badawczo-rozwojowe

Unilever otworzył w Poznaniu siedzibę Centrum Badawczo-Rozwojowego Płynnych Produktów Żywnościowych. To pierwszy globalny ośrodek badawczo - rozwojowy zajmujący się żywnością zlokalizowany w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.

fot. K. Fryś - grafika artykułu
fot. K. Fryś

Unilever otworzył w Poznaniu Centrum Rozwojowe Płynnych Produktów Żywnościowych (Centre of Excellence Liquid Foods). Centrum w Poznaniu jest jednym z sześciu docelowych centrów badawczo-rozwojowych Unilevera w Europie. W nowym budynku centrum przy ul. Bałtyckiej mieścić się będą biura, laboratoria oraz pilotażowa linia produkcyjna. Centrum Badań i Rozwoju odpowiedzialne jest za opracowanie receptur, procesów produkcyjnych oraz opakowań dla zup, sosów i ketchupów, znanych pod takimi markami jak Knorr, Hellmann's, Bertolli, Unox czy Tortex. Centrum zatrudnia 65 specjalistów z 13 krajów. Unilever zainwestował 16 mln euro w nowy budynek i światowej klasy wyposażenie badawczo - rozwojowe.