Przepis na weekend - bajgiel z omletem

Proponujemy Wam bajgle z omletem, domowym pesto pietruszkowym, pomidorem, roszponką oraz awokado.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 bajgle
- 4 jajka
- 1 pomidor
- 1 awokado
- 1 łyżka masła klarowanego
Pesto pietruszkowe:
- pęczek pietruszki
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 garść startego Grana Padano
- 1 garść podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Zacznijmy przygotowanie śniadania od pesto pietruszkowego. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy trochę oliwy i miksujemy. Podczas miksowania dolewamy tyle oliwy, by uzyskać konsystencję, która najbardziej nam odpowiada.
Pesto może stać przykryte kilka dni w lodówce. Warto je "zalać" oliwą, by nie miało dostępu powietrza i nie utleniało się. Świetnie smakuje na kanapce, z makaronem, albo jako dodatek do dań z grilla.
Teraz czas na przygotowanie omleta: rozbijamy dwa jajka, solimy je i pieprzymy i ubijamy trzepaczką. Na małej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła, wylewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją po całej patelni. Na chwilkę przykrywamy patelnię, by jajka szybciej się ścięły. Usmażonego omleta ściągamy z patelni i czynność powtarzamy.
Awokado i pomidora kroimy. Bajgla przecinamy na pół, smarujemy pesto. Układamy warstwę roszponki, omleta, pomidora, awokado i przykrywamy górną częścią bajgla.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL
Zobacz również

Przepis na weekend - Pieczone szparagi z płatkami migdałów

Przepis na weekend - mazurki wielkanocne

Przepis na weekend - czekoladowa gryczanka
