Przepis na weekend - bajgiel z omletem

Dobrze jest celebrować weekendowe śniadanie. To w te dni nie musimy spieszyć się do pracy, zatem możemy przygotować coś wyjątkowego dla siebie i najbliższych. Idealnym wyborem będą bajgle. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, od serka śmietankowego po jajka czy łososia. Są sycące i można je łatwo dostosować do własnych upodobań.

Bajgiel z omletem, sałatą, pomidorem i awokado. - grafika artykułu
Bajgle to świetny pomysł na śniadanie, fot. AL

Proponujemy Wam bajgle z omletem, domowym pesto pietruszkowym, pomidorem, roszponką  oraz awokado.

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 bajgle
  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1 łyżka masła klarowanego

Pesto pietruszkowe:

  • pęczek pietruszki
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 garść startego Grana Padano
  • 1 garść podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Zacznijmy przygotowanie śniadania od pesto pietruszkowego. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy trochę oliwy i miksujemy. Podczas miksowania dolewamy tyle oliwy, by uzyskać konsystencję, która najbardziej nam odpowiada.

Pesto może stać przykryte kilka dni w lodówce. Warto je "zalać" oliwą, by nie miało dostępu powietrza i nie utleniało się. Świetnie smakuje na kanapce, z makaronem, albo jako dodatek do dań z grilla.

Teraz czas na przygotowanie omleta: rozbijamy dwa jajka, solimy je i pieprzymy i ubijamy trzepaczką. Na małej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła, wylewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją po całej patelni. Na chwilkę przykrywamy patelnię, by jajka szybciej się ścięły. Usmażonego omleta ściągamy z patelni i czynność powtarzamy.

Awokado i pomidora kroimy. Bajgla przecinamy na pół, smarujemy pesto. Układamy warstwę roszponki, omleta, pomidora, awokado i przykrywamy górną częścią bajgla.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska

AL