Przepis na weekend - makaron z brokułami

Brokuły jeszcze kilka dekad temu były w Poznaniu rzadkością, dziś jednak królują na wielkopolskich stołach. To jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy włączyć do codziennej diety.

Miseczka na białym ręczniu kuchennym z czerwonymi paskami po bokach. W miseczce makaron z brokułami, pomidorkami koktalowymi i brokułami. - grafika artykułu
Zapach świeżych ziół, makaron wymieszany z soczyście zielonymi brokułami i czerwonymi pomidorkami przywołują letnie wspomnienia, fot. AL

Brokuły to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i witaminy K - niezbędnej dla zdrowych kości. To również świetne źródło kwasu foliowego, potasu i magnezu. Ale największą gwiazdą jest sulforafan - związek o udowodnionym działaniu antynowotworowym i przeciwzapalnym. Badania pokazują, że może on chronić serce, obniżać poziom złego cholesterolu i wspierać organizm w walce z toksynami.

Zdrowie i smak

Brokuły są też przyjazne dla jelit - dzięki błonnikowi poprawiają trawienie i wspierają zdrową mikroflorę. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Aby brokuły zachowały jak najwięcej cennych substancji najlepiej gotować je na parze lub krótko blanszować. Można je również jeść na surowo.

Dziś proponujemy Wam idealne danie na szybki obiad z tym cennym warzywem. Zapach świeżych ziół, makaron wymieszany z soczyście zielonymi brokułami i czerwonymi pomidorkami przywołują letnie wspomnienia.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • garść świeżej bazyli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki musztardy pełnoziarnistej
  • 120 g masła
  • 2 brokuły
  • 2 duże garście pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Bazylię, pietruszkę, dymkę drobno kroimy, szczypiorek odkładamy na bok. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miękkiego masła dodajemy musztardę i mieszamy, po czym dokładamy posiekane zioła (bez szczypioru), czosnek i cebulkę i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Pomidorki kroimy na połówki.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokułów (na 3-4 minuty). Wszystko odcedzamy i do garnka po makaronie wrzucamy masło z ziołami. Rozpuszczamy masło a następnie dorzucamy ugotowany makaron z brokułami i wszystko delikatnie mieszamy.

Makaron przekładamy na talerze, dodajemy pomidorki koktajlowe, sypiemy szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą.

Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL

Dowiedz się więcej na temat