Książka kucharska dla pomocy Ukrainie

Co mają wspólnego polskie pierogi z ukraińskimi warenykami, albo placki ziemniaczane z derunami? Na to i inne pytania postanowiły odpowiedzieć dziennikarka Katarzyna Bosacka i Aniela Redelbach, urodzona w Łucku mieszkanka Poznania, autorka książek kulinarnych. Ich praca przyniosła nam efekt w postaci e-booka z przepisami, zatytułowanego "Przyjaźń od kuchni". Dochód z jego sprzedaży zostanie w całości przekazany do Polskiej Akcji Humanitarnej.

Na zdjęciu dwie kobiety, autorki książki, jedna z nich trzyma jabłko, druga kwiaty - grafika artykułu
Całkowity dochód ze sprzedaży trafi do Polskiej Akcji Humanitarnej

- Każda inicjatywa, dzięki której możemy pomóc obywatelom Ukrainy, jest ważna - mówi zastępca prezydenta Poznania Jędrzej Solarski. - Ta propozycja jest jednak wyjątkowa: kupując ebook wspieramy Polską Akcję Humanitarną, która pomaga cywilom na terenach objętych wojną. Równocześnie dostajemy dostęp do kilkudziesięciu przepisów, które każdy może sam wypróbować, gotując w domu. To świetna okazja, by bliżej poznać i zrozumieć kuchnię naszych sąsiadów. Na razie książka jest w wersji elektronicznej, ale dołożymy starań, by wydać ją drukiem w Wydawnictwie Miejskim Posnania.

E-book jest dostępny w formatach PDF oraz EPUB. Razem zawiera 72 polskie oraz ukraińskie przepisy na przystawki, zupy, dania główne i desery. Katarzyna Bosacka i Aniela Redelbach stworzyły z konkretnych dań pary, pokazujące podobieństwa i różnice w daniach występujących u obu narodów. Królujący a niedzielnych stołach polski rosół zestawiony jest z barszczem ukraińskim, a kultowe gołąbki z mięsem i kaszą pokazane są w towarzystwie popularnych w całej Ukrainie wegetariańskich hołubci, nadziewanych kaszą jaglaną i grzybami. Ten, komu znudziły się krokiety z mięsem, z pewnością zasmakuje w jantykach - dużych, nadziewanych pierogach, charakterystycznych dla kuchni krymsko-tatarskiej.

- Pomysł na ebooka powstał w mojej głowie po tym, jak na początku marca 2022 roku przyjęliśmy wraz z mężem pod własny dach trzy kobiety i troje dzieci z Kijowa - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka programów "Wiem, co jem", "Wiem, co kupuję", "Co nas truje". - Kiedy nasi goście chwilę odpoczęli po traumatycznej podróży, na naszym stole pojawił się barszcz, sałatka winegret i warenyky. Gdy wrzuciłam zdjęcia z uczty na moje media społecznościowe, zalały mnie prośby o przepisy. Pomyślałam, że warto stworzyć ebooka z recepturami dań kuchni polskiej i ukraińskiej po to, by lepiej poznać i zrozumieć kulturę obu bratnich narodów, by wiedzieć więcej o sobie nawzajem. Zaprosiłam do projektu Anielę i Juliana, a po kilku miesiącach intensywnej pracy w wolnym czasie, którego oczywiście nikt z nas nie miał, powstał ebook. 

Aniela Redelbach to urodzona w Łucku i mieszkająca w Poznaniu autorka książek kulinarnych, półfinalistka programu "Top Chef Polska". Jej przygoda z gotowaniem zaczęła się w dzieciństwie, a przez następne lata doskonaliła swoje umiejętności. Uczyła się gotowania w różnych zakątkach świata, u znanych chefów i mistrzów cukiernictwa. Przez kilka lat prowadziła restaurację i wine bar WhoMoose w Poznaniu, dziś zawodowo zajmuje się winem.

- Moi rodzice zostali w Ukrainie, dlatego od początku wojny jestem bardzo zaangażowana w pomoc mojej ojczyźnie. Już wcześniej zorganizowałam kilka specjalnych akcji charytatywnych, np. degustację wina w Winnowiercy i śniadanie w Winklu oraz "Festiwal win naturalnych" we Wrocławiu - zebrane podczas nich fundusze wsparły zostały przeznaczone m.in. na zakup leków dla wojska - opowiada Aniela Redelbach, współautorka ebooka "Przyjaźń od kuchni". - Kiedy zadzwoniła do mnie Kasia, byłam absolutnie szczęśliwa, że mogę być częścią tak wspaniałego projektu i robiąc to co kocham, dalej pomagać ofiarom wojny. Cudownie było rozmawiać ze sobą, ustalając jakie dania trafią do książki, szukając ciekawych i łatwych dla czytelników przepisów. Z Julkiem już wcześniej pracowałam i bardzo to cenię. Cały projekt był niesamowitym doświadczeniem!

Zdjęcia do ebooka zrobił Julián Redondo Bueno - hiszpański fotograf kulinarny, pochodzący z La Manchy, który mieszka w Poznaniu. Od lat fotografuje dzieła mistrzów cukierniczych i szefów kuchni najlepszych europejskich restauracji z gwiazdkami Michelina, m.in. w Niemczech, Austrii, Francji czy Szwajcarii. 

Całkowity dochód ze sprzedaży e-booka przeznaczony jest dla Polskiej Akcji Humanitarnej, która pomaga ludności cywilnej z terenów objętych koszmarem wojny. Charytatywny ebook jest także dostępny także w ukraińskiej i angielskiej wersji językowej na stronie: bosacka.sklep.pl/

Szacuje się, że po wybuchu wojny do Poznania przyjechało co najmniej kilkadziesiąt tysięcy obywateli Ukrainy. Od 24 lutego Miasto wydało blisko 60 tysięcy zaświadczeń pozwalających na tymczasową bezpłatną jazdę komunikacją miejską. Wydało również ponad 32 tysiące numerów PESEL. Więcej informacji o tym, jak pomagają poznanianki i poznaniacy na stronie: poznan.pl

za AW