Najlepszy chleb z Wielkopolski

15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia Żniwa w Szreniawie Przeszłość - Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski.
Pieczywo oceniane było w trzech kategoriach: żytnie, pszenne oraz inne i mieszane. W każdej kategorii przyznano także nagrodę specjalną "Z przeszłości do Przyszłości"
Kategoria pieczywo żytnie
- Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni
- I miejsce: Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
- II miejsce: Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb Natura
- III miejsce: Marcin Biernaczyk "Chata pod Lipami" z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką
Wyróżnienia otrzymali:
- Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
- Sylwia Kupczyk "Piekarnia Chlebak" z Poznania za Chleb żytni ze słonecznikiem
- Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb razowy z mąki sztorowej - płatkowanej razówki.
Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.
Kategoria pieczywo pszenne
- Grand Prix: Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
- I miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną
- II miejsce: Paweł Ludek, szef kuchni w restauracji "Olenderskie Smaki", Olandia w Prusimiu (gm. Kwilcz, pow. międzychodzki) za Olenderski chleb codzienny
- III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb pszenny
Wyróżnienia otrzymali:
- Magdalena Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb ziemniaczany
- Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gmina Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bułkę leśnej ścieżki
- Piekarnia Gwóźdź Sp. z o.o. z Grodziska Wielkopolskiego za Chleb rustykalny
Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną
Kategoria pieczywo inne i mieszane
- Grand Prix: Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
- I Miejsce: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie
- II Miejsce: Sylwia Kupczyk "Piekarnia Chlebak" z Poznania za Chleb pszenno-żytni
- III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb słowiański
Wyróżnienia otrzymali:
- Klaster Turystyczny "Szlak Piastowski w Wielkopolsce" za Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
- Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bochen Piastów
- Piekarnia "Gwóźdź" Sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb pradawny
Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.
Certyfikat za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - Smak chleba 2024" otrzymali
- Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
- Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
- Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
- Grzegorz Kosowski, Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną oraz Bułki żytnie, dojrzewające
- KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Maślaną sznekę z cukrem "Nowinianka"
- Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb Natura Chleb słowiański
- Agnieszka Grabarkiewicz KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Bagietkę żytnią razową na zakwasie "Drużynianka"
- Julita Urbaniak KGW Trzek (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie
- Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
- Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.
Nagrody pieniężne w konkursie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
Nagrody specjalne "Z przeszłości do przyszłości", tj. wydawnictwa książkowe ufundowane zostały przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.
Głównym organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury, operator szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.
AL., źródło Smaki Powiatu Poznańskiego
Zobacz również

Ostatnia Jedzielnia 2025

I Kongres Piekarstwa w Poznaniu

Przepis na weekend - placuszki bananowe z malinami
