Najlepszy chleb z Wielkopolski

Zakończył się konkurs Smak Chleba 2024, w którym oceniono 34 wypieki z Wielkopolski i wybrano zwycięzców. Próbowano chleby, bułeczki, chałki, sznekę z cukrem, a nawet precle. Wśród wypieków znalazły się te tradycyjne, ale również z niezwykłymi dodatkami, takimi jak mąka z pradawnych odmian zbóż, twaróg zamiast mąki, pokrzywa, czy ziemniaki.

Zdjęcie, stół zastawiony różnymi rodzajami pieczywa. - grafika artykułu
W konkursie Smak Chleba 2024 oceniono 34 wypieki z Wielkopolski i wybrano zwycięzców

15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia Żniwa w Szreniawie Przeszłość - Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski.

Pieczywo oceniane było w trzech kategoriach: żytnie, pszenne oraz inne i mieszane. W każdej kategorii przyznano także nagrodę specjalną "Z przeszłości do Przyszłości"

Kategoria pieczywo żytnie

  • Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni     
  • I miejsce: Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
  • II miejsce: Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb Natura
  • III miejsce: Marcin Biernaczyk "Chata pod Lipami" z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką

Wyróżnienia otrzymali:

  • Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
  • Sylwia Kupczyk "Piekarnia Chlebak" z Poznania za Chleb żytni ze słonecznikiem
  • Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb razowy z mąki sztorowej - płatkowanej razówki.

Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.

Kategoria pieczywo pszenne

  • Grand Prix: Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie     
  • I miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną
  • II miejsce: Paweł Ludek, szef kuchni w restauracji "Olenderskie Smaki", Olandia w Prusimiu (gm. Kwilcz, pow. międzychodzki) za Olenderski chleb codzienny
  • III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb pszenny

Wyróżnienia otrzymali:

  • Magdalena Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb ziemniaczany
  • Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gmina Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bułkę leśnej ścieżki
  • Piekarnia Gwóźdź Sp. z o.o. z Grodziska Wielkopolskiego za Chleb rustykalny

Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną

Kategoria pieczywo inne i mieszane

  • Grand Prix: Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
  • I Miejsce: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie
  • II Miejsce: Sylwia Kupczyk "Piekarnia Chlebak" z Poznania za Chleb pszenno-żytni   
  • III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb słowiański

Wyróżnienia otrzymali:

  • Klaster Turystyczny "Szlak Piastowski w Wielkopolsce" za Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
  • Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bochen Piastów
  • Piekarnia "Gwóźdź" Sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb pradawny   

Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.

Certyfikat za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - Smak chleba 2024" otrzymali

  • Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
  • Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
  • Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
  • Grzegorz Kosowski, Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie
  • Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną oraz Bułki żytnie, dojrzewające
  • KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Maślaną sznekę z cukrem "Nowinianka"
  • Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb Natura Chleb słowiański
  • Agnieszka Grabarkiewicz KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Bagietkę żytnią razową na zakwasie "Drużynianka"
  • Julita Urbaniak KGW Trzek (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie
  • Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
  • Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.

Nagrody pieniężne w konkursie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.      

Nagrody specjalne "Z przeszłości do przyszłości", tj. wydawnictwa książkowe ufundowane zostały przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Głównym organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury, operator szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.

AL., źródło Smaki Powiatu Poznańskiego