Przepis na weekend - Dzień kebaba

Od street foodu do kulinarnego fenomenu
Kebab w Polsce przeszedł długą drogę - od nocnego ratunku dla głodnych studentów po ambasadora nowoczesnego fast foodu. W menu znajdziemy dziś zarówno klasycznego kebaba z baraniną, jak i jego kraftowe, rzemieślnicze wersje, serwowane z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i autorskimi sosami. Lokale ścigają się w kreatywnych recepturach, a nawet znani sportowcy czy celebryci zakładają własne kebabownie.
Rekordy i ciekawostki z Pyszne.pl
- 321 kebabów w rok - tyle zamówił najwierniejszy fan z Warszawy
- 2459 zł za jedno zamówienie - rekord padł w Gliwicach, a w zestawie znalazły się m.in. Adana kebab, kebab w cieście i wersje z kurczakiem
- Wzrost zamówień na wegańskie kebaby o 8% - coraz więcej osób wybiera roślinne alternatywy.
Kebabowe rytuały
Polacy najchętniej, jak podaje Pyszne.pl, zamawiają kebab w niedziele, piątki i soboty, a kulminacja głodu przypada między 18:00 a 20:00. Kebeb to nie tylko szybki lunch - to sposób na wspólne wieczory i małe codzienne święta. W menu dziś króluje rollo, czyli podłużny kebab zawijany w tortillę, lawasz lub pitę.
Domowy kebab z kurczakiem
Kebab można łatwo przygotować w domu. Często będzie to wersja zdrowsza i mniej kaloryczna. Może to być świetny sposób na zachęcenie dzieci do zjedzenia warzyw.
Składniki (na 2 porcje)
- 250 g filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy
- Ząbek czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta ostrej papryki
- ½ łyżeczki kuminu
- Sól i pieprz
- 2 pełnoziarniste tortille
- Garść rukoli, roszponki lub innej ulubionej sałaty
- Świeży ogórek
- Pomidor
- Czerwona cebula
- Natka pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- Sok z cytryny
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w przyprawach, czosnku (pół ząbka) i oliwie. Po minimum godzinie podsmażamy na suchej patelni aż się ładnie zarumieni.
Jogurt mieszkamy z majonezem, cytryną, posiekaną drobno natką pietruszki i przeciśniętą przez praskę drugą połową ząbka czosnku.
Kroimy ogórka i pomidora w plasterki, a cebulę w krążki.
Podgrzewamy tortillę (na suchej patelni) i układamy na niej warzywa, mięso oraz sos i ciasno zawijamy.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL
Zobacz również

Ostatnia Jedzielnia 2025

Przepis na weekend - placuszki bananowe z malinami

Przepis na weekend - Czekoladowo-bananowy koktajl
