Przepis na weekend - Dzień kebaba

Dziś przypada całkiem smaczne święto w kalendarzu kulinarnym - Dzień Kebaba. Ten bliskowschodni specjał zamawiany jest w Polsce średnio co 10 sekund, co czyni go absolutnym królem jedzenia z dostawą. Jak świętować kebabowy dzień? Przedstawiamy trendy, ciekawostki i... sprawdzony przepis na domowy kebab.

Grupa osób przy stole je kababy. - grafika artykułu
Kebeb to nie tylko szybki lunch - to sposób na wspólne wieczory i małe codzienne święta, fot. Pyszne.pl

Od street foodu do kulinarnego fenomenu

Kebab w Polsce przeszedł długą drogę - od nocnego ratunku dla głodnych studentów po ambasadora nowoczesnego fast foodu. W menu znajdziemy dziś zarówno klasycznego kebaba z baraniną, jak i jego kraftowe, rzemieślnicze wersje, serwowane z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i autorskimi sosami. Lokale ścigają się w kreatywnych recepturach, a nawet znani sportowcy czy celebryci zakładają własne kebabownie.

Rekordy i ciekawostki z Pyszne.pl

  • 321 kebabów w rok - tyle zamówił najwierniejszy fan z Warszawy
  • 2459 zł za jedno zamówienie - rekord padł w Gliwicach, a w zestawie znalazły się m.in. Adana kebab, kebab w cieście i wersje z kurczakiem
  • Wzrost zamówień na wegańskie kebaby o 8% - coraz więcej osób wybiera roślinne alternatywy.

Kebabowe rytuały

Polacy najchętniej, jak podaje Pyszne.pl, zamawiają kebab w niedziele, piątki i soboty, a kulminacja głodu przypada między 18:00 a 20:00. Kebeb to nie tylko szybki lunch - to sposób na wspólne wieczory i małe codzienne święta. W menu dziś króluje rollo, czyli podłużny kebab zawijany w tortillę, lawasz lub pitę.

Domowy kebab z kurczakiem

Kebab można łatwo przygotować w domu. Często będzie to wersja zdrowsza i mniej kaloryczna. Może to być świetny sposób na zachęcenie dzieci do zjedzenia warzyw.

Składniki (na 2 porcje)

  • 250 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Sól i pieprz
  • 2 pełnoziarniste tortille
  • Garść rukoli, roszponki lub innej ulubionej sałaty
  • Świeży ogórek
  • Pomidor
  • Czerwona cebula
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • Sok z cytryny

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w przyprawach, czosnku (pół ząbka) i oliwie. Po minimum godzinie podsmażamy na suchej patelni aż się ładnie zarumieni.

Jogurt mieszkamy z majonezem, cytryną, posiekaną drobno natką pietruszki i przeciśniętą przez praskę drugą połową ząbka czosnku.

Kroimy ogórka i pomidora w plasterki, a cebulę w krążki.

Podgrzewamy tortillę (na suchej patelni) i układamy na niej warzywa, mięso oraz sos i ciasno zawijamy.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska
AL

Dowiedz się więcej na temat