Smaki babcinych szuflad

To propozycja dla rodzin, które wciąż czują zapach pieczonego drożdżowego ciasta z przepisów prababci, a w domu trzymają pożółkłe zeszyty z odręcznie zapisanymi recepturami i chcą podzielić się nimi z innymi. Projekt organizowany przez Instytut Skrzynki to cztery wyjątkowe spotkania, podczas których uczestnicy nie tylko sięgną do rodzinnych wspomnień, ale także ugotuję potrawy z listy produktów tradycyjnych, spotkają się z ekspertami smaku i wezmą udział w quizach kulinarnych z nagrodami.
Harmonogram kulinarnej podróży
Spotkanie I - Opowieści z kuchennych pieleszy
- 10 sierpnia 2025 r, godz. 13:30 do 17:30
Wspólne warsztaty i spotkania z ekspertami smaku. Uczestnicy przyniosą na degustację potrawy przyrządzone według rodzinnych, niekiedy wiekowych receptur. Idealna okazja, by odkryć tajemnice przepiśników i rodzinnych historii.
Spotkanie II - Warsztaty kulinarne
- 23 sierpnia 2025r, godz. 10:00 do 14:00
Wspólne gotowanie dwóch wielkopolskich klasyków: parzybrody i ślepych ryb - potraw skromnych, ale pełnych smaku i lokalnej historii.
Spotkanie III - Warsztaty kulinarne
- 20 września 20025, godz. 10:00 - 14:00
Na stole pojawią się galart (zimne nóżki) i złociste plyndze, czyli placki ziemniaczane, które od pokoleń królują w regionalnych kuchniach.
Spotkanie IV - Wielkopolska biesiada
- 21 września 2025 r
Wielki finał, czyli festiwal rodzinny "Skrzynki Pełne Smaków" z pokazem kulinarnym Katarzyny Bosackiej i degustacją tradycyjnych potraw dla wszystkich uczestników.
Projekt to coś więcej niż gotowanie. To wspólne odkrywanie i dokumentowanie kulinarnego dziedzictwa. Młodzież będzie mogła wcielić się w rolę archiwistów i poszukiwaczy smaków w kulinarnej bibliotece, a dorośli odnajdą w sobie pasję do odkrywania wspomnień zapisanych w smakach i zapachach dzieciństwa.
Projekt skierowany jest do rodzin - zwłaszcza tych 3-pokoleniowych: dziadków, rodziców i dzieci od 8. roku życia. Udział jest bezpłatny, a liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy pod adresem kontakt@instytutskrzynki.pl (wymagane: imiona i nazwiska uczestników, wiek i miejsce zamieszkania).
Projekt dofinansowany ze środków Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach programu Folk (od)nowa.
AL
Zobacz również

Festiwal Dobrego Smaku - kulinarne święto w Poznaniu

Przepis na weekend - kluski leniwe z jagodami

Przepis na weekend - sernik baskijski
