Smaki babcinych szuflad

Co skrywają przepiśniki ukryte w szufladach babcinych kredensów? Dlaczego przybroda i ślepe ryby smakują tak, jak wspomnienie z dzieciństwa? I jak zatrzymać te smaki na dłużej - dla siebie, dla dzieci, dla kolejnych pokoleń? Odpowiedzi na te pytania spróbują znaleźć uczestnicy niezwykłego projektu "Smaki babcinych szuflad - odnaleźć i ugotować", który w najbliższy weekend ożywi zabytkowy Dwór Skrzynki w gminie Stęszew.

Szkic przedstawiający starszą kobietę zajętą gotowaniem. Dookoła szkicu czerwona ramka o nierównych kształtach, przypominająca obłok. - grafika artykułu
Projekt to wspólne odkrywanie i dokumentowanie kulinarnego dziedzictwa

To propozycja dla rodzin, które wciąż czują zapach pieczonego drożdżowego ciasta z przepisów prababci, a w domu trzymają pożółkłe zeszyty z odręcznie zapisanymi recepturami i chcą podzielić się nimi z innymi. Projekt organizowany przez Instytut Skrzynki to cztery wyjątkowe spotkania, podczas których uczestnicy nie tylko sięgną do rodzinnych wspomnień, ale także ugotuję potrawy z listy produktów tradycyjnych, spotkają się z ekspertami smaku i wezmą udział w quizach kulinarnych z nagrodami.

Harmonogram kulinarnej podróży

Spotkanie I - Opowieści z kuchennych pieleszy

  • 10 sierpnia 2025 r, godz. 13:30 do 17:30

Wspólne warsztaty i spotkania z ekspertami smaku. Uczestnicy przyniosą na degustację potrawy przyrządzone według rodzinnych, niekiedy wiekowych receptur. Idealna okazja, by odkryć tajemnice przepiśników i rodzinnych historii.

Spotkanie II - Warsztaty kulinarne

  • 23 sierpnia 2025r, godz. 10:00 do 14:00

Wspólne gotowanie dwóch wielkopolskich klasyków: parzybrody i ślepych ryb - potraw skromnych, ale pełnych smaku i lokalnej historii.

Spotkanie III - Warsztaty kulinarne

  • 20 września 20025, godz. 10:00 - 14:00

Na stole pojawią się galart (zimne nóżki) i złociste plyndze, czyli placki ziemniaczane, które od pokoleń królują w regionalnych kuchniach.

Spotkanie IV - Wielkopolska biesiada

  • 21 września 2025 r

Wielki finał, czyli festiwal rodzinny "Skrzynki Pełne Smaków" z pokazem kulinarnym Katarzyny Bosackiej i degustacją tradycyjnych potraw dla wszystkich uczestników.

Projekt to coś więcej niż gotowanie. To wspólne odkrywanie i dokumentowanie kulinarnego dziedzictwa. Młodzież będzie mogła wcielić się w rolę archiwistów i poszukiwaczy smaków w kulinarnej bibliotece, a dorośli odnajdą w sobie pasję do odkrywania wspomnień zapisanych w smakach i zapachach dzieciństwa.

Projekt skierowany jest do rodzin - zwłaszcza tych 3-pokoleniowych: dziadków, rodziców i dzieci od 8. roku życia. Udział jest bezpłatny, a liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy pod adresem kontakt@instytutskrzynki.pl (wymagane: imiona i nazwiska uczestników, wiek i miejsce zamieszkania).

Projekt dofinansowany ze środków Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach programu Folk (od)nowa.

AL

Dowiedz się więcej na temat