Najlepszy chleb z Wielkopolski

15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia Żniwa w Szreniawie Przeszłość - Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski.
Pieczywo oceniane było w trzech kategoriach: żytnie, pszenne oraz inne i mieszane. W każdej kategorii przyznano także nagrodę specjalną "Z przeszłości do Przyszłości"
Kategoria pieczywo żytnie
- Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni
- I miejsce: Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
- II miejsce: Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb Natura
- III miejsce: Marcin Biernaczyk "Chata pod Lipami" z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką
Wyróżnienia otrzymali:
- Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
- Sylwia Kupczyk "Piekarnia Chlebak" z Poznania za Chleb żytni ze słonecznikiem
- Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb razowy z mąki sztorowej - płatkowanej razówki.
Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.
Kategoria pieczywo pszenne
- Grand Prix: Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
- I miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną
- II miejsce: Paweł Ludek, szef kuchni w restauracji "Olenderskie Smaki", Olandia w Prusimiu (gm. Kwilcz, pow. międzychodzki) za Olenderski chleb codzienny
- III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb pszenny
Wyróżnienia otrzymali:
- Magdalena Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb ziemniaczany
- Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gmina Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bułkę leśnej ścieżki
- Piekarnia Gwóźdź Sp. z o.o. z Grodziska Wielkopolskiego za Chleb rustykalny
Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną
Kategoria pieczywo inne i mieszane
- Grand Prix: Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
- I Miejsce: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie
- II Miejsce: Sylwia Kupczyk "Piekarnia Chlebak" z Poznania za Chleb pszenno-żytni
- III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb słowiański
Wyróżnienia otrzymali:
- Klaster Turystyczny "Szlak Piastowski w Wielkopolsce" za Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
- Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bochen Piastów
- Piekarnia "Gwóźdź" Sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb pradawny
Nagroda specjalna "Z przeszłości do przyszłości": Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.
Certyfikat za "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - Smak chleba 2024" otrzymali
- Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
- Maria Bany-Szadeberg To nie piekarnia z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
- Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
- Grzegorz Kosowski, Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną oraz Bułki żytnie, dojrzewające
- KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Maślaną sznekę z cukrem "Nowinianka"
- Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb Natura Chleb słowiański
- Agnieszka Grabarkiewicz KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Bagietkę żytnią razową na zakwasie "Drużynianka"
- Julita Urbaniak KGW Trzek (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie
- Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
- Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.
Nagrody pieniężne w konkursie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
Nagrody specjalne "Z przeszłości do przyszłości", tj. wydawnictwa książkowe ufundowane zostały przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.
Głównym organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury, operator szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.
AL., źródło Smaki Powiatu Poznańskiego
Zobacz również

I Kongres Piekarstwa w Poznaniu

Przepis na weekend - placuszki bananowe z malinami

Wielkopolska pyrą stoi
