Regionalny konkurs "Smak Pyry 2023" i impreza plenerowa "Poznańska Pyra"

Ślepe ryby, zupa ziemniaczana, polewka z zimniakami, parzybroda, plyndze, szagówki, szare kluchy, pyry z gzikiem, bambrzok i sałatka ziemniaczana to najpopularniejsze tradycyjne regionalne dania z pyrą w roli głównej. Od pokoleń zajadają się nimi mieszkańcy Poznania i okolic przy rodzinnych stołach. Okazję ich spróbowania mają także turyści, bowiem wielkopolscy restauratorzy czy koła gospodyń wiejskich również kultywują zwyczaj serwowania ziemniaków w różnych odsłonach.

Ziemniaki wysypujące się z koszyka - grafika artykułu
Plakat

8 października br. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie będzie miał miejsce finał konkursu. Nastąpi wtedy degustacja zgłoszonych dań przez kapitułę konkursową oraz ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.

Na zwycięzców czekają: Grand Prix w wysokości 500 złotych ufundowane przez organizatora konkursu, Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, zestawy upominków od powiatu poznańskiego oraz Muzeum w Szreniawie.

Uczestnikami mogą być wielkopolskie koła gospodyń wiejskich, lokale gastronomiczne oraz uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. Tym ostatnim przyznane zostaną także wyróżnienia specjalne: złote, srebrne i brązowe "Pyry w szkole".

Ponadto wszyscy uczestnicy z powiatu poznańskiego walczyć będą o tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 - Smak Pyry".

wiecej na » Regionalny konkurs kulinarny "Smak Pyry 2023" (smakipowiatupoznanskiego.pl)