Skorzystaj z darów natury!

Wiosna pełną parą! To czas kiedy przyroda budzi się do życia, ale i obdarza nas swoimi darami. Wykorzystujmy, to co daje nam natura. Może zachęci nas to do bardziej ekologicznego stylu życia? Może pierwszym krokiem będzie zrobienie własnoręcznie syropu, na przykład z fiołków, zamiast kupować gotowy ze sklepu?

syrop, cytryna, fiołki - grafika artykułu
Syrop z fiołków

Zanim zabierzesz się za jego przygotowanie to pamiętaj o zasadach less waste:

  • Zrezygnuj z gotowych napojów w plastikowych butelkach - do wody dolej  własnoręcznie zrobiony syrop - pyszny napój gotowy   
  • Syrop przechowuj w słoiczku, który wykorzystasz wielokrotnie

Przepis na syrop z fiołka wonnego:

Do wykonania syropu potrzebujemy: kwiatów fiołka, wodę, cukier i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy). Pamiętajmy, że ilość cytryny wpłynie na kolor naszego syropu - jeżeli dodamy jej dużo kolor nie będzie niebieski, tylko bardziej czerwony!

Wykonanie:

3 szklanki oczyszczonych kwiatów fiołka wonnego zalać 1 szklanką wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego). Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia odcedzić wywar i wycisnąć kwiaty. Na małym ogniu ugotować syrop z 2 szklanek wody i 3 szklanek cukru. Dodać sok z kwiatów fiołka i gotować, aż do zgęstnienia syropu (około 20 min). Gorący rozlać do butelek lub słoików. Szczelnie zamknąć, pozostawić do wystudzenia.

Ps. jeżeli nie uda się Tobie znaleźć fiołków to nic straconego - właśnie rozpoczyna się sezon na hyćkę - może to czas na zrobienie z niej syropu :)