Skorzystaj z darów natury!
Zanim zabierzesz się za jego przygotowanie to pamiętaj o zasadach less waste:
- Zrezygnuj z gotowych napojów w plastikowych butelkach - do wody dolej własnoręcznie zrobiony syrop - pyszny napój gotowy
- Syrop przechowuj w słoiczku, który wykorzystasz wielokrotnie
Przepis na syrop z fiołka wonnego:
Do wykonania syropu potrzebujemy: kwiatów fiołka, wodę, cukier i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy). Pamiętajmy, że ilość cytryny wpłynie na kolor naszego syropu - jeżeli dodamy jej dużo kolor nie będzie niebieski, tylko bardziej czerwony!
Wykonanie:
3 szklanki oczyszczonych kwiatów fiołka wonnego zalać 1 szklanką wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego). Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia odcedzić wywar i wycisnąć kwiaty. Na małym ogniu ugotować syrop z 2 szklanek wody i 3 szklanek cukru. Dodać sok z kwiatów fiołka i gotować, aż do zgęstnienia syropu (około 20 min). Gorący rozlać do butelek lub słoików. Szczelnie zamknąć, pozostawić do wystudzenia.
Ps. jeżeli nie uda się Tobie znaleźć fiołków to nic straconego - właśnie rozpoczyna się sezon na hyćkę - może to czas na zrobienie z niej syropu :)