Komunikaty

pagina

Smart City

Pominąłeś menu

menu

Gotuj makaron jak noblista i oszczędzaj!

Czy można ugotować idealny makaron al dente, jednocześnie dbając o domowy budżet i planetę? Czy pomysł ten przypadnie do gustu znanym z zaradności Poznaniakom? Okazuje się, że tak - sekret zdradził włoski noblista z fizyki Giorgio Parisi. Jego metoda, choć znana od dwóch wieków, dziś robi prawdziwą furorę we Włoszech. Czas zastosować ją także w Poznaniu.

Ręka trzymająca makaron spaghetti, który zaraz trafi do garnka z gotującą się wodą. - grafika artykułu
Można ugotować idealny makaron al dente, jednocześnie dbając o domowy budżet i planetę, fot. Pixabay

Mieszkańcy stoicy Wielkopolski doceniają makaron od dziesięcioleci, a włoska kuchnia zawitała tu szczególnie w czasach PRL-u, wraz z rozkwitem Międzynarodowych Targów. Wówczas też na Starym Rynku pojawiły się pierwsze knajpki serujące włoską pastę. Od tamtej pory miasto rozkwita prawdziwą włoską kulturą kulinarną, a w Poznaniu działa wiele włoskich restauracji, od klasycznych po nowoczesne bistra.

Dzisiejsza poznańska kuchnia, choć bardzo różnorodna, nie zapomina o makaronie, a mieszkańcy bardzo go lubią. Dlatego z pewnością będą chętni w wypróbowaniu gotowania pasty jak u włoskiego mistrza, jednocześnie oszczędzając energię.

Metoda noblisty

Metoda Parisiego jest zaskakująco prosta:

  1. Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Zamieszaj.
  2. Poczekaj, aż woda zacznie ponownie wrzeć.
  3. Nałóż pokrywkę i wyłącz gaz lub płytę... cierpliwie czekaj, aż makaron ugotuje się w czasie podanym na opakowaniu, wydłużonym o jedną minutę.

Makaron w ten sposób przygotowany jest idealnie al dente, zgodnie z włoską tradycją, a my oszczędzamy energię.

Według Włoskiej Unii Producentów Makaronu, tzw. bierne gotowanie może zmniejszyć zużycie energii i emisję CO2 nawet o 47 %.

Pokrywka ratuje świat

Co ciekawe, to właśnie pokrywka odgrywa kluczową rolę - dzięki niej ciepło zostaje w garnku, a makaron gotuje się w sposób naturalny. To prosta zmiana nawyków, która nie wymaga żadnego wysiłku, a jest krokiem w stronę bardziej ekologicznej kuchni.

W czasach rosnących cen energii i coraz większej troski o planetę, metoda Giorgio Parisiego jest doskonałym przykładem, że tradycja może iść w parze z nowoczesnym, ekologicznym podejściem. Smak włoskiej pasty i świadomość, że robisz coś dobrego dla środowiska brzmi jak idealne połączenie.

AL

Dowiedz się więcej na temat

Do góry