Jak podkreśla Jan Mazurczak, prezes Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), które koordynuje akcję - To przedsięwzięcie ma na celu pokazanie kulinarnego dziedzictwa Wielkopolski w nowoczesnym, autorskim wydaniu - sezonowym i opartym na jakości.
Menu w formie 3 dań
Każda z restauracji samodzielnie komponuje swoje menu, najczęściej w formie trzech dań, choć liczba pozycji, styl serwowania oraz ceny są dostosowane do charakteru lokalu. W ofercie często pojawiają się też propozycje łączenia potraw z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi.
Wszystkie serwowane dania łączą lokalne składniki i nawiązania do tradycji regionu, dzięki czemu każdy posiłek to nie tylko smak, ale i opowieści o wielkopolskich kulinarnych korzeniach. W menu znajdziemy znane klasyki, takie jak pyra z gzikiem czy kaczka z pyzami, ale także sezonowe warzywa i owoce: bób, szparagi, kwiaty czarnego bzu (hyćka), rabarbar czy mirabelki.
Fromażeria, A nóż widelec
To wydarzenie to kontynuacja działań PLOT na rzecz promocji lokalnej gastronomii, która kilka razy była doceniania przez prestiżowy przewodnik Michelin.
W akcji biorą udział m.in. takie restauracje jak A nóż widelec, CUCINA, Fromażeria, POSTO, SPOT. czy The Time - pełną listę i szczegółu można znaleźć na stronie projektu.
Jan Mazurczak podsumowuje: To doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni, zakorzenionej w naszej wielkopolskiej tradycji.
Ze względu na wyjątkowy charakter menu warto zarezerwować stolik z wyprzedzeniem.
AL
Zobacz również

Festiwal Dobrego Smaku - kulinarne święto w Poznaniu

Przepis na weekend - kluski leniwe z jagodami

Smaki babcinych szuflad
